Про це повідомляє український омбудсмен Людмила Денісова у Facebook.

У разі отримання дозволу Червоним Хрестом на відвідини військовополонених, їхні родини зможуть дізнатися про стан здоров'я моряків та умови утримання в СІЗО.

Читайте також: Чотирьох полонених моряків залишили під вартою та скоротили термін ув'язнення аж на один день

Людмила Денісова повідомила, що отримала відповідь від Голови делегації Червоного Хреста Алана Ешлімана на своє звернення щодо 24 українських моряків, які були захоплені Російською Федерацією та які наразі перебувають у СІЗО в Москві.

Ешліман повідомив, що у Міжнародному комітеті уважно стежили за подіями на Керченській протоці, а також переживають за здоров'я членів екіпажу.

Голова делегації також зазначив, що в разі отримання дозволу від Російської Федерації та згоди самих військовополонених, представники Червоного Хреста зможуть відвідати їх. Після чого в конфіденційному порядку зможуть проінформувати родичів про стан моряків та умови їхнього утримання.

Що сталося у Керченській протоці?25 листопада у Керченській протоці прикордонний корабель Російської Федерації протаранив рейдовий буксир українських військових. Відомо, що 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі.

Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки. Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя.

Однак, під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків були поранені. Також Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.