Україна увійде у новий 2015 рік з новим бюджетом. Витрати на оборону у якому зростуть майже удвічі. Бюджет традиційно уже приймали під ялинку – в останні дні 2014 року. Бюджет передбачав майже 47 мільярдів гривень для Міністерства оборони. Багато людей називало той бюджет рекордним. І кожного наступного року він збільшувався. І до 2018 він зросте майже удвічі (якщо рахувати у гривнях).

Не усі про це замислюються, але у воєнний 2014 рік ми увійшли з бюджетом розробленим урядом Азарова і прийнятим під час Майдану. Витрати на армію у ньому складали 14,5 мільярдів гривень. Або трохи менш як 2 мільярди доларів.

Читайте також: Як Ахметов втратив контроль над Донбасом

Це бюджет армії, з тотальним некомплектом особового складу та технікою, яка часто не здатна виїхати з гаража. Принаймні так про це все говорили у 2014 році. На той момент оборонний бюджет знижувався 3 роки поспіль. У 2012 році він складав 16 мільярдів 400 мільйонів, у 2013 році – 15 200 мільйонів. І у 2014 році мав продовжити своє падіння.

Для порівняння, бюджет МВС у 2014 році мав скласти 18 мільярдів 400 мільйонів гривень. Але свої корективи внесла війна. І фактичні витрати на міноборони того року складуть 27 мільярдів гривень. Що ніби звучить непогано. Якщо не звертати увагу на зміну курсу долару.

Але це іще не все.

Мене часто питають, чому на 3 році війни армії потрібна волонтерська допомога. Адже бюджет суттєво зріс. А справа у тому, що бюджет зріс у 7 разів у гривневому еквіваленті у порівнянні з довоєнним часом. Якщо ж перерахувати його у доларовий, то вийде, що рекордний бюджет 2018 року складе близько 3 мільярдів, проти трохи менш як 2 у 2013 році.

При цьому чисельність особового складу майже вдвічі виросла. Плюс була поновлена строкова служба. Ну і, звісно, витрати на справжню війну неможливо порівнювати з витратами на навчання на полігонах. Яких, до речі, стало у кілька разів більше, як і піхотних бригад.

Але диявол тут, як завжди у деталях. Бюджет країн НАТО має певні обмеження. Зокрема він не може становити менш як 2% ВВП. Витрати на утримання військ не можуть перевищувати 50%, а фінансування розвитку та закупівлі нового озброєння має складати принаймні 20% від військового бюджету.

Читайте також: Як терористи на Донбасі створили медійну пропагандистську імперію

Врахуйте при цьому, що це бюджети країн, які не ведуть війн і як максимум приймають дуже часткову участь у військових операціях на території інших країн. А не на своїй як ми. Тому порівняймо з нашим. Наприклад, з 2016 роком. Коли військовий бюджет в чергове рекордно виріс і складав уже 60 мільярдів гривень. 2,5 мільярда доларів. Або 2,6% ВВП Того року на утримання збройних сил було витрачено 79% від загальної суми. 5% було використано на підготовку і лише 16% – на розвиток озброєння.

Говорячи простіше, наш оборонний бюджет – це бюджет проїдання. І переважна його частина іде на виплати заробітних плат, а не на капітальні інвестиції у розвиток збройних сил.

Чи означає це, що платити солдатам треба менше, а коштом вивільнених коштів треба розвивати техніку? Ні. Насправді, зарплати треба піднімати і далі. Бо на 4 році війни воювати на одному патріотизмі буде уже не так багато людей. І збільшення грошового забезпечення здатне підняти рівень комплектації підрозділів особовим складом.

Ці цифри говорять про те, що військовий бюджет треба збільшувати і збільшувати у рази. Щоб кошти на модернізацію армії пішли уже завтра. Сучасна техніка, високоточна зброя і високий рівень індивідуальної підготовки здатні економити гроші, снаряди, та життя.

Безпілотні літальні апарати та тепловізори здатні значно скоротити витрати боєприпасів та ресурсу стволів і підвищити точність ураження. А це дуже скоро для нас стане дуже важливо. Бо коли радянські запаси снарядів, ракет та набоїв вичерпаються, наш військовий бюджет зросте кардинально.

Читайте також: Новорічне звернення українських бійців з передової: третій Новий рік під час війни

Ми маємо розуміти, що збільшення військових видатків неминуче і чим раніше ми їх піднімемо достатньо тим швидше закінчиться війна і можна буде опускати їх до рівня 2% від ВВП.

Насправді, ми тут країна-рекордсмен. Маючи затяжний конфлікт на власній території, ми умудряємося не програвати, витрачаючи на силовий блок усього 5% ВВП, з яких лише 2,6% іде на армію. Для порівняння, при подібних конфліктах на територіях інших держав ця цифра рідко складала менше як 7%.

Але і це не усе. Ми намагаємося протиставити оборонний бюджет у 3 мільярди доларів оборонному бюджету Росії, який наступного року складатиме 46 мільярдів. І нехай їхня армія та оборонка корумповані та неефективні, але чи достатньо ефективні ми? І зокрема, чи достатньо ефективний концерт "Укроборонпром", яким керують маріонетки перших осіб держави, які не мають навіть відповідного досвіду?

Підвищення ефективності оборонної промисловості нічого не дасть, допоки на неї не виділять достатньо коштів. І усі новітні високоточні ракети українського виробництва ніколи не потраплять у війська просто через свою ціну, якщо ми не зможемо збільшити видатки на оборонку.

За 2 роки на нас чекають наступні вибори й кандидати будуть змагатися у популізмі. А популісти усю історію України скорочували на неї видатки. І ми чудово знаємо, до чого це призвело. Армію треба фінансувати. І фінансувати краще. В рази. Якщо ми хочемо, щоб ця війна колись закінчилась.