Варіант скликання Радбезу ООН за такої умови розглядають, про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в інтерв’ю "Цензор.net".

Важливо: У РНБО відкрили "закриті" версії катастрофи літака МАУ в Ірані

"Для початку ми повинні з'ясувати – атака на наш літак була умисною або випадковою? Від цієї оцінки залежить напрям наших дій. У кожного дипломатичного процесу повинна бути своя логіка і послідовність", – вважає він.

Данілов наголосив, що політична стратегія країни повинна ґрунтуватися на доказах.

Ще раз підкреслюю: ми поки не бачимо, що Іран свідомо збив український літак. І такого не бачать наші західні партнери,
– зазначив секретар РНБО.

Він також додав, що не варто покладати надії на Радбез ООН, який не може допомогти з врегулюванням російської агресії. Секретар РНБО вважає організацію недостатньо ефективною, а її рішення – "консультативними або декларативними".

"Україна вже пройшла цей шлях з катастрофою борта МН17, та міжнародна слідча комісія так і не була створена. Дуже багато записано в статуті ООН, на жаль, багато з того доволі тривалий час не виконується", – пояснив Данілов.

Український літак МАУ розбився поблизу Тегерана 8 січня невдовзі після вильоту з аеропорту Імама Хомейні. Літак прямував з Тегерана до Києва. Згодом влада Ірану визнала – літак "випадково" збили кількома ракетами. Загинули всі 176 людей, що перебували на борту літака: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Серед загиблих було 11 українців: 9 членів екіпажу та 2 пасажирки.

Трагедія літака МАУ в Ірані: основне

Авіакатастрофа МАУ в Ірані
Авіакатастрофа МАУ в Ірані / Карта 24 каналу