Саме з такими медіа напередодні закликав розібратися президент. Порошенко заявив, що підтримує закон, який має визнати такі ЗМІ іноземними агентами.

Читайте також: Популяризація воїнів Путіна та пропаганда проти Євромайдану: Нацрада взялася за відомий канал

Нацрада з питань телебачення зібралася перевірити телеканал NewsOne. Бо лише за вересень його гості і ведучі наговорили чимало схожого на заклики до розпалювання війни, ненависті і ворожнечі. Основні заяви лунали від екс-міністра юстиції Олени Лукаш, нардепа від "Опоблоку" Михайла Добкіна, блогера Руслана Коцаби та екс-міністра транспорту Євгена Червоненка.

Телеканал NewsOne
Телеканал NewsOne

Крім того, Нацрада отримала листа з СБУ. Там кажуть, в ефірі каналу звучать відверті меседжі російської пропаганди. А громадські активісти узагалі пропонують очистити від них український інформаційний простір. Вважають, не лише NewsOne, а й "Інтер" та "112 Україна" поширюють російські фейки і просять депутатів не ходити до них на ефіри.

Деякі парламентарі таку ідею підтримують. Утім, кажуть, за бойкотом мають стояти реальні кроки для захисту інформаційної безпеки. Але далі слів влада не заходить.

Це прямий хліб СБУ. Це фінансування тероризму, повністю підслідні їм злочини. І звісно Нацрада з питань телебачення і радіомовлення дарма їсть свій хліб, бо саме вони мають контролювати, як працюють канали, як працює закон про розкриття реальних власників,
– прокоментував нардеп Єгор Соболєв.

А Президент узагалі пропонує реєструвати їх як іноземних агентів. Про це говорив учора у щорічному зверненні до Верховної Ради. Утім, хто має контролювати діяльність цих агентів – поки не зрозуміло. Державні органи, які регулюють медіа, таких повноважень не мають і впливати на контент каналів не можуть.

Держкомітет з питань телебачення і радіо лишився як рудимент радянської системи. У нього забрали повноваження, які стосувалися єдиного телемовника, бо той став суспільним. Інший орган – Нацрада хоча і може позбавляти канали ліцензії, але для цього їй ще потрібно довести, що підозрілі заяви в ефірі – це пропаганда.

Державним органам важко знайти докази і надати точну оцінку того, що це була саме пропаганда, а не справедлива критика. Без доведення мети – це не пропаганда, це порушення етичних стандартів, порушення якихось редакційних вимог, але це не є свідомим злочином,
– наголосила керівниця Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова.

А тим часом новоспечений власник NewsOne Андрій Портнов у традиційній манері спілкування зі своїми ворогами погрожує накопати компромат на Нацраду. Він запевняє, що президент Петро Порошенко хоче закрити канал за зверненням до РНБО. Утім, Рада з нацбезпеки такі санкції не запровадить, кажуть експерти. Єдине рішення може ухвалити суд, а запропонувати – Нацрада.

Читайте також: Порошенко подав до суду на BBC: відома суть справи

Крім того, пропонований закон про іноземних агентів може спрацювати і проти свободи слова, як це трапилося в Росії. Там подібний документ ухвалили у 2012-ому, але спочатку лише для організацій, які займалися політикою.

На медіа його поширили після того, як торік восени у США визнали іноземним агентом російський телеканал Russia Today. Тоді Росія назвала іноземними шпигунами "Голос Америки", "Радіо Свобода" і навіть оштрафувала його на 42 тисячі гривень.