Таку думку сайту "24" висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Як зазначає експерт, важлива не стільки ініціатива десяти американських міст, які звернулися до Конгресу з вимогою почати процедуру імпічменту. Головне – сам факт озвучування ідеї.

"Як у Біблії, ключова формула: спочатку було слово, яке потім починає матеріалізуватися. Тут схожа ситуація. До цього про імпічмент говорили експерти, коментатори, а тепер це намагаються оформити у вигляді конкретної політичної ініціативи", – говорить політолог.

За словами Фесенка, реального приводу поки немає. Але він може з'явиться в зв'язку з розслідуваннями російського сліду у виборчій кампанії Трампа, а також щодо звільнення Джеймса Комі. Однак, як наголошує експерт, потенційна міна для Трампа – правильне врегулювання президентом США своїх інтересів як бізнесмена і державного діяча.

Якщо виявиться, що Трамп підіграє як президент США власному бізнесу або використовує свій статус для впливу на свої або своїх партнерів бізнес-інтереси, це зіграє проти нього. Тим більше, що Трамп дуже зневажливо ставиться до процедур і правил,
– зауважує політолог.

Підставою для імпічменту, зазначає Володимир Фесенко, може стати, як у випадку з Біллом Клінтоном, брехня під присягою. Якщо приховування фактів Трампом під присягою буде встановлено, це теж може стати приводом для імпічменту.

Але реальна небезпека імпічменту, як наголошує експерт, виникне тільки тоді, коли цю ідею підтримають впливові групи Республіканської партії в парламенті США, особливо в Сенаті.

В Конгресі й так є його опоненти – такі, як Джон Маккейн. Але поки вони тримаються в рамках загальнопартійної дисципліни. Але якщо вони вирішать для себе, що Трамп загрався і становить загрозу для західних і американських цінностей, тоді таку ініціативу вони можуть підтримати. І тоді Трамп буде під дуже серйозною загрозою,
– підкреслив Володимир Фесенко.

Нагадаємо, десять міст США вимагають імпічменту Дональда Трампа. З офіційним запитом вони звернулись до законодавців у Конгрес. Таке рішення зокрема підтримують міста Бруклін, Кембридж, Лос-Анджелес, Річмонд. Останньою краплею для ініціаторів постанови стало звільнення Трампом Джеймса Комі з посади директора ФБР.