Так, зокрема, нові американські санкції ускладнюють шлях Кремля щодо побудови "Північного потоку-2" – газопроводу до Європи, на який Росія покладала доволі великі надії. Також варто звернути увагу на те, що санкції вдарять не так особисто по самому Путіну, як по його оточенню. Звідси випливає декілька висновків.

Читайте також: Що зробить Росія, якщо Україна отримає летальну зброю: думка експерта

По-перше, нові санкції будуть сприяти наростанню незадоволення фінансово-промислових та політично-олігархічних еліт Росії політикою їхнього президента.

По-друге, санкції у сфері енергетики та транспортуванні нафти не сприятимуть зростанню економіки РФ, адже уся економічна міць цієї держави трималася саме на сировині, а не на виробах.

По-третє, Владімір Путін не буде мовчати, а буде відповідати на такі дії Дональда Трампа. І ось тут виникають ризики для усього цивілізованого світу. Але, в першу чергу, для України.

Ми вже стали свідками висилки з Росії 755 американських дипломатів. Переконаний, що саме цей крок і є тією останньою краплею, яка змусила Дональда Трампа підписати закон про нові санкції. Якщо ж говорити про адекватну відповідь Росії у сфері економіки по відношенню до Америки, це виглядає доволі смішно. В економічному плані Росія не може завдати значних економічних збитків США. Це прекрасно розуміють як у Москві, так і у Вашингтоні. Саме тому Росія буде діяти методами гібридної війни.

Перш за все, Кремль почне економічний та торгівельний тиск на європейські країни, які колись входили в орбіту Радянського Союзу. Сьогодні ми вже бачимо це на прикладі Румунії. До речі, гібридна війна РФ проти України починалася саме з торгівельної війни влітку 2013 року.

Проте, найбільший ризик для нашої держави полягає в активізації силових методів гібридної війни на тимчасово окупованих територіях Донбасу. З високою ймовірністю, ближче до осені можна очікувати ескалацію бойових дій по усій лінії фронту. Росія й надалі буде постачати зброю, навіть збільшить кількість таких поставок проросійським сепаратистам. Також, Москва буде зачищати різні бандформування на території ОРДЛО та замінювати їх професійними військовими і співробітниками спецслужб РФ. Робитиметься це виключно з тією метою, аби війна в Україні зі сторони проросійських сепаратистів набувала нової якості та ставала більш ефективною. Для Кремля важливо захоплювати нові території, аби домогтися від Білого Дому нових переговорів на умовах Росії.

Не варто забувати, що за місяць в Україні розпочнеться новий політичний сезон. З високою ймовірністю, Москва вже готується до нього. А це означає, що на вересень-жовтень слід очікувати провокацій, штучних мітингів та проплачених акцій, аби формувати громадську та міжнародну думку про нагальну необхідність проведення дострокових виборів до Верховної Ради України.

В даному контексті не варто впадати у паніку. Потрібно й надалі працювати над варіантом надання нашій державі летальної зброї, а також вести дієву інформаційно-роз’яснювальну та реформаторську роботу всередині нашої держави. Потужного у військовому плані ворога можна перемогти економікою. США це розуміють. Сподіваюсь, що це розуміють і в Україні.

Читайте також: Трамп дає Путіну змогу розправити крила, – сенатор США