Чим відома Венеціанська комісія

– Венеціанська комісія дуже плідно працює з нами (з Україною – 24 канал) останні п’ять років. Вона давала оцінки щодо змін в Конституції, закону про судоустрій та іншої низки законів.

Важливо! Домашнє насильство: де жінці можна отримати допомогу

– Вони добре знають і загальний контекст нашої країни і долучаються до найважливіших законодавчих змін, які пропонуються чи приймаються в Україні.

– Члени Венеціанської комісії, які виступають експертами, номінуються державами, але проходять відбір Ради Європи. Це переважно або професори в сфері права, або судді конституційного суду, або інші люди, які мають авторитет в національній системі, але також відомі на міжнародному рівні.

Що відомо про Венеціанську комісію? Дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права. Надає висновки про відповідність проєктів законодавства європейським стандартам та цінностям. Комісія є форумом, у межах якого країни можуть обмінюватися інформацією, вчитися один у одного, обговорювати ідеї і проєкти, пов'язані з конституційними питаннями.
Рекомендації комісії є рекомендаційними та не є зобов’язувальними. Однак за умови суттєвих претензій комісії на державу можуть чинити міжнародний тиск.

Венеціанська комісія про закон Зеленського

– Загальне послання Венеціанської комісії говорить про те, що комісія бачить загрозу незалежності суддівської системи України.

Впринципі вони про це зазначають конкретно і це дійсно може бути. З іншого боку, якщо українська влада конструктивно підійде до врахування висновків Венеціанської комісії, я думаю, що нічого страшного не станеться.

– Вони відчувають, що може статися загроза того, що при кожній зміні виконавчої влади в Україні, буде намагання змінити судову владу. Вони зазначили, що не так давно відбулася судова реформа й в певній частині продовжується. Якщо кожного разу, коли обиратиметься новий парламент, будуть прийматися нові форми судової реформи, це може поставити під сумнів незалежність судової влади.

– В 2016 році, коли приймалася попередня судова реформа, було довге обговорення. Й вона (реформа – 24 канал) стала можливою лише при внесенні змін в Конституцію. Було розуміння, що це має бути на довго й не повторюватиметься кожного разу.

Сергій Петухов
Сергій Петухов​

– Те до чого Венеціанська комісія мала найбільше зауважень та нерозумінь – це скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100. Враховуючи, що законопроєкт не пояснював чому це робиться, яка мета й не було зрозуміло, як це має бути зроблено.

– Плюс, враховуючи, що зараз у Верховному судді є дуже багато справ. Відповідно без зменшення навантаження на Верховний суд, навіть говорити про зменшення кількості суддів, мабуть, не доречно.

Венеціанська комісія правильно зазначила, що це відбудеться тоді, коли буде реформована перша інстанція – апеляція. Для того, щоб якісні судові рішення вирішувалися на місцях.

– З позитиву – комісія відзначила реформування органів суддівського контролю й дисциплінарних проваджень. Вони відмітили, як позитивне те, що Вища кваліфікаційна комісія підпорядковується Вищій раді правосуддя.

– А також запровадження нової комісії з відбору членів ВККС. В розподілі 50 на 50: українські експерти та міжнародні.

Цікаво! Чому ті, хто віддавали накази про вбивства, досі на посадах: коментар експертки

– Запровадження етичної комісії, яка має перевіряти суддів та членів цих комісій на відповідність етичним стандартам, на некорупційність, на доброчесність.

Що відомо про новий проєкт закону про судову реформу

Зміни до законів про суддівські органи Верховна Рада ухвалила у другому читанні 16 жовтня. Ініціював документ Президент України Володимир Зеленський.

Президентський проєкт закону пропонує одразу декілька законодавчих змін:

  • Зміни до закону про люстрацію:
    Законопроєкт передбачає розширення дії закону про очищення влади на осіб, які у період з 21 листопада 2013-го до 19 травня 2019-го протягом одного року та більше обіймали посади голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Державної судової адміністрації та їхніх заступників.
  • Зменшення кількості суддів Верховного Суду України:
    Ухвалений проєкт закону передбачає зменшення максимально можливої кількості суддів Верховного суду з двохсот до сотні.
  • Зміна складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів:
    Відтепер кількість членів ВККС зменшиться з 16 до 12. Усіх їх призначатиме на 4 роки Вища рада правосуддя за результатами конкурсу. Натомість раніше по декілька членів обирали за результатами з'їздів суддів, представників юридичних вищих навчальних закладів, адвокатів, а також омбудсмен і голова Державної судової адміністрації.
  • Підстави для звільнення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів:
    Новий закон визначає такі підстави для звільнення члена ВККС: власна заява про звільнення, неспроможність виконувати повноваження, невідповідність вимогам до члена комісії, порушення вимог у сфері запобігання корупції, прогули протягом місяця, нехтування обов'язками. Крім того, усі громадяни отримають право на звернення зі скаргою про вчинення дисциплінарного порушення.