Подивитись на перші дебати між лідерами президентських перегонів Хілларі Клінтон та Дональдом Трампом зібралось чимало глядачів. Словесна дуель опонентів тривала півтори години. Кожен з учасників щосили намагався довести, що за опонента голосувати категорично не можна.

Модератор дебатів – ведучий новин каналу NBC Лестор Холт – почав із питань про створення робочих місць та податків. Перше слово було за демократкою Клінтон.

Дональд був щасливчиком. Він почав свій бізнес, позичивши у батька 14 мільйонів доларів. І щиро вірить, що чим більше допомагати багатим, тим краще усе буде в країні. У мене – інший досвід. І я вірю, що треба більше інвестувати у середній клас,
– розпочала Гілларі Клінтон.

У відповідь Трамп взявся пояснювати, чому піклується про заможних людей. На його думку, щороку з Америки відходять великі капітали через надмірні податки, тому зменшується кількість робочих місць. Тож один з ключових елементів його передвиборчої програми – зниження корпоративних податків.

По-перше, мій батько залишив мені не так вже й багато. І я зробив бізнес, який приніс мільярди. Далі. Компанії покидають США. Їх тисячі. А політики мають у цьому свій інтерес. Ми повинні повернути ці корпорації сюди,
– сказав Дональд Трамп.

На дебатах не обійшлося без звинувачень. Трамп закидав Клінтон підтримку ІДІЛу. Мовляв, розкриваючи плани американської влади, вона тільки допомагає бойовикам.

Вони взагалі не мали сформуватись. Ви були держсекретарем, коли Ісламська держава була ще немовлям. Тепер вона охоплює більше 30 країн. І ви збираєтесь їх зупинити?
– продовжував Трамп.

У відповідь кандидатка від демократів заявила, що Трамп безпідставно звинувачує її в усіх негараздах в той час, як сам водить аж надто дружні стосунки із президентом Росії Путіним. На думку Клінтон, саме це призвело до зростання кількості кібератак на Сполучені Штати.

Хто б це не був – Росія чи Китай – ми не будемо сидіти склавши руки і дозволяти красти нашу інформацію. Мені здається, це була спроба перевірити нас на міцність. А Дональд відкрито запрошує Путіна зламувати наш сервер,
– зауважила Клінтон.

Республіканець не заперечував щодо дружби із Путіним, проте причиною частих хакерських атак на Штати назвав слабку позицію Адміністрації чинного президента Барака Обами.

Читайте також: Трамп відмовився зняти свою кандидатуру з виборів

Наостанок модератор запитав у Трампа, що той мав на увазі, коли казав, що Клінтон "не виглядає як президент". Адже це схоже на відверто секситські висловлювання. Трамп відповів, що у демократки немає витривалості.

Наступні теледебати між кандидатами пройдуть у жовтні.