Кількість постраждалих росте

Про зростання кількості людей, які зазнали поранень, розповів глава МВС країни Карл Негаммер, повідомляє Welt.

До теми Теракт у центрі Відня: все, що наразі відомо – відео 18+

22 людини постраждали,
– сказав Негаммер.

За його словами, серед поранених – поліцейський, його успішно прооперували. Негаммер уточнив, що цей поліцейський має "міграційний бекграунд" – так у німецькомовних країнах говорять про людей із сімей батьків-іммігрантів.

Що відомо про жертв теракту у Відні

Зросла і кількість загиблих – до 5.

  • Поранена в результаті теракту жінка померла у лікарні.
  • Ще одна жінка померла в клініці Оттакринг. Вона працювала офіціантом в одному з закладів Відня та їй було від 40 до 50 років.
  • Чоловіка розстріляли на вулицях австрійської столиці.
  • За даними правоохоронців, одного з імовірних злочинців розстріляли силовики.
  • Ввечері 3 листопада ще один постраждалий помер у лікарні.

Голова МВС Австрії Карл Нехаммер повідомив, що убитий терорист був прихильником "Ісламської держави". Ще один імовірний нападник перебуває у бігах.

Джихадисти заявили про причетність до нападів

Портал SITE Intelligence Group, що стежить за інформаційною активністю бойовиків, повідомив, що до нападів у Відні можуть бути причетними джихадисти. На переконання останніх, атаки стали "платою за участь Австрії" в очолюваній США коаліції з боротьби з "Ісламською державою".

Зауважимо, що Австрія приєдналася до коаліції з боротьби з ІД у вересні 2014 року. Тоді канцлер Себастьян Курц заявив, що участь країни буде мати політичний, а не військовий характер. Тобто, Австрія, дотримуючись нейтралітету, буде переважно надавати гуманітарну допомогу релігійним меншинам, таким як християни та єзиди в Іраку і Сирії.

Як пояснював Курц, боротьба з ІД – це не релігійний конфлікт, а "боротьба з екстремістами, які переважно вбивають мусульман".

Зверніть увагу Люди не могли вибратися з центру: як Австрія пережила страшну ніч після теракту

Головне про теракт у Відні

  • Стрілянина в центрі австрійської столиці сталася приблизно о 20:00 за місцевих часом.
  • Кілька злочинців, озброєних довгоствольною зброєю, відкрили хаотичний вогонь по людях, які сиділи за столиками у вуличних кафе і ресторанах. Також нападники стріляли в перехожих. У поліції заявили про шість різних місць, де діяли терористи.
  • За словами бургомістра Відня, один зі злочинців міг мати на собі пояс з вибухівкою. Точну кількість нападників поки не називають. Водночас австрійські ЗМІ показали кадри із затримання 4 імовірних стрільців.
  • Канцлер Австрії Себастьян Курц назвав інцидент терактом. Трагедія сталася перед початком локдауну в Австрії через епідемію коронавірусу.
  • Станом на ранній ранок 3 листопада операція у Відні тривала. Центр австрійської столиці перекрила поліція. До охорони деяких об'єктів залучили навіть військовослужбовців. У МВС, зі свого боку, порекомендували дітям не йти до школи.