– Що думаю я? Уявіть собі ситуацію: ви заходите в інтернет подивитися останні новини і... читаєте про себе, що сприяли продажу секретних документів з оборонки. І хоча працюєте ви в банку, який ніколи, за всі 27 років свого існування, з оборонною галуззю пов'язаний не був, і де взагалі знаходиться Міністерство оборони, а тим паче, де зберігаються секретні розробки – навіть не уявляєте; до уваги все перераховане вище автором публікації не береться. Доказом служить те, що ви знайомі з клієнтом банку. А він, клієнт, – під підозрою. Правда, незрозуміло у кого. Або ще пасаж, із наступної статті – Міжнародний Валютний Фонд може відмовити в черговому транші нашій країні тому, що МТБ БАНК, яким ви керуєте, виграв у числі інших банків тендер на отримання рефінансування НБУ. Звичайно ж, круто було б сказати, що МТБ БАНК може так глобально впливати на фінансову сферу України, але навіть я, без перебільшення, який віддав цьому банку все життя, насилу уявляю собі, що хтось із функціонерів МВФ узагалі знає про його існування. Однак "новини" розповсюджуються інтернетом, як гарячі пиріжки в студентському гуртожитку. До зв'язку з терористами ще не дійшло, але сепаратистам МТБ БАНК нібито вже співчував і навіть якось, дуже опосередковано, теж допомагав.

– Тобто, Ви хочете сказати, що публікації, які з'явилися останнім часом, наприклад, на сайті "АНТИКОР", і були передруковані невдовзі низкою інтернет-ресурсів, насправді не відповідають дійсності?

– Саме це я і хочу сказати. Але ви коли-небудь замислювалися над тим, що спростовувати нісенітницю особливо важко? І про те, що, як це не парадоксально, віриться в неї особливо легко? Отож, поширювати її досить просто. А якщо врахувати, що власники деяких розкручених сайтів живуть поза межами України, сервери їхніх ресурсів теж десь далеко, зв'язатися з ними неможливо тому, як кажуть обізнані люди, судитися з ними немає сенсу – шкурка вичинки не варта. Ніхто нікого не знайде, та й на суди підуть роки. А поки брудна брехня буде литися, як з каналізаційної труби, яку прорвало.

– Може банк або Ви особисто когось образили?

– Банківська справа – це, у другу чергу, робота з грошима. У першу чергу – це робота з людьми. А люди зустрічаються різні, і бізнес вони ведуть по-різному. Знаєте, ми завжди націлені на рух уперед, ми розуміємо, що час летить стрімко й банк повинен змінюватися відповідно до цього ритму. Однак є один принцип, одне правило, якого ми дотримувалися, і будемо дотримуватися, який би не був рік – пріоритетом для нас були й залишаться інтереси наших вкладників. Адже це їхніми грошима оперує банк, видаючи кредити, відкриваючи кредитні лінії, фінансуючи ті чи інші галузі. Це означає, що ми вкрай ретельно перевіряємо наших потенційних позичальників і не завжди результати цих перевірок виявляються на їхню користь. У кредитуванні, часом, доводиться відмовляти. Зрозуміло, позитивних емоцій у тих, хто не став нашими позичальниками, це не викликає.

Як і будь-який інший банк, стикаємося ми і з недобросовісними позичальниками – коли гроші повертати просто не хочеться, а тому виникає чимало пояснень і причин, через які зробити це нібито неможливо. Так ось, у таких випадках ми діємо дуже жорстко й у рамках закону – звідси і з'являються справи в судах, про які теж йшлося в згаданих вище публікаціях (до речі, щодо публікацій: ми обов'язково подамо до суду і, я впевнений, – виграємо його). Проте, якщо наш клієнт через ті чи інші причини дійсно потрапив у складну ситуацію, якщо ми розуміємо, що людина не вводить нас в оману – ми завжди йдемо на компроміс, проводимо реструктуризацію боргу та робимо все від нас залежне, аби підтримати клієнта у період складних для нього обставин. І це – теж наш принцип.

– А наведені негативні відгуки на рівень обслуговування в банку?

– Хіба я сказав, що ми ідеальні? Більш того, ні для кого не секрет, що нові власники прийняли банк недостатньо технічно оснащеним. Звичайно, були нарікання, певна річ, виникали проблеми. Але вирішували їх швидко, просто-таки в авральному порядку. З тих пір ми пройшли досить серйозний шлях, нам багато чого вдалося зробити. Той технічний рівень, на який ми вийшли сьогодні – це вже реально хороший стартовий майданчик для руху вперед.

– Однак іміджевих втрат не уникнути, як думаєте мінімізувати цю проблему?

– Працювати. Пропонувати клієнтам нові сервіси, послуги, програми... У році, що минає, ми серйозно оновили та модернізували свої онлайн-сервіси. Наш новий інтернет-банкінг для корпоративних клієнтів став набагато простішим і зручнішим, отримавши додатковий функціонал. Наприклад, тепер бухгалтер підприємства отримує готову зарплатну відомість з усіма податками протягом п'яти хвилин. Достатньо однієї-двох хвилин, аби продати валюту й отримати на рахунок гривневе покриття. Ми підключилися до сервісу НБУ BankID, а це значить, що наші клієнти можуть отримувати адміністративні послуги дистанційно. Ми підключилися до сервісу НБУ СЕП 23/7, завдяки чому клієнти МТБ БАНКу можуть проводити платежі практично цілодобово. Ми випускаємо безконтактні картки, підтримуємо сервіси Google Pay і Apple Pay. Ми уклали договір і починаємо емісію карток UnionPаy, що значно полегшить життя підприємцям, які співпрацюють з Китаєм. Ми почали в цьому році видавати банківські гарантії в юанях. Наші клієнти моментально отримують підтвердження SWIFT-платежу на електронну пошту. Але тільки онлайн-сервіси поки не можуть повністю забезпечити надання всього спектру банківських послуг, тому ми продовжуємо розширювати мережу наших відділень. До кінця цього року МТБ БАНК розпочне свою роботу в Рівному. Ми вкотре підтвердили своє право бути уповноваженим банком Пенсійного фонду України.

Це, звичайно, не весь перелік робіт, який був виконаний нами в році, що минає. Але ще більш амбітні плани у нас на рік прийдешній. Бізнес узагалі не може зупинитися ні на хвилину – необхідний постійний рух уперед, потрібно вирішувати завдання та відповідати на нові виклики. А тому, повертаючись до початку нашої розмови, – я згоден із Володимиром Висоцьким: чиста правда з часом восторжествує. Лише потрібно чесно та з любов'ю займатися своєю справою, поважати своїх клієнтів і дорожити ними, бути максимально відкритим із партнерами та колегами, і не боятися брати відповідальність на себе. А читачам інтернету хочу нагадати про ще одного класика: як міг би сьогодні сказати професор Преображенський – не читайте до обіду "заказуху" та фейкові новини, та після обіду – не читайте. Толку від них жодного, інформативності – нуль, просто сміття.

Коротка довідка

Чисті активи Банку зросли за 10 місяців 2020 року з 5580,5 млн грн до 6782,3 млн грн або на 21,5%. Таким чином, Банк у ренкінгу українських банків посідає 24 місце серед 74 банків.

Кредити юридичним особам, що відображають вкладення коштів Банку в розвиток економіки, збільшилися за цей же період з 2187,0 млн грн до 3091,3 млн грн або на 41,3%.

Кредити, надані фізичним особам, дещо скоротилися – з 229,2 млн грн до 221,1 млн грн, відображаючи стриману політику Банку щодо кредитування фізичних осіб у період невизначеної ситуації з робочими місцями та доходами в умовах карантину.

За 10 місяців 2020 року вкладення в ОВДП збільшилися з 610,4 млн грн до 942,2 млн грн, які відображають політику Банку щодо вкладення в прибуткові, але низькоризикові активи.

Також станом на 01.11.2020 року Банк має вкладення в муніципальні облігації в сумі 150 млн грн, що відображає прагнення Банку фінансувати в тому числі й муніципальні бюджети.

Регулятивний капітал Банку збільшився з початку року з 609,1 млн грн до 725,3 млн грн, що відображає отримання Банком чистого прибутку в цьому році на суму 88,2 млн грн.

Норматив достатності капіталу Н2 становить 14,36% при нормі НБУ в 10,0%.

При цьому Банк має добру ліквідність, яка більш ніж у два рази перевищує нормативні вимоги НБУ, а коефіцієнт покриття ліквідністю у всіх валютах – LCR – становить 205,11%.