Про позитивні зрушення в 2017 році в матеріалі сайту "24".

Микола Давидюк, директор аналітичного центру "Політика"

Попри не дуже продуктивну роботу народних депутатів парламент і уряд ухвалили пакет реформ. Зокрема, медичну, освітню реформи і закони щодо поглиблення децентралізації. Відбулися вибори в об’єднані територіальні громади, на місця пішли гроші. Місцеве самоврядування поступово починає працювати. Це дає надію, що навіть при внутрішньополітичній колотнечі в Києві, в регіонах буде щось таки робитися. Ремонтуватимуться дороги, школи тощо. Тому що Україна була жорстко зарегульованою державою.

Микола Давидюк

Читайте також: Суд дозволив синові Авакова не носити електронний браслет та повернув йому важливий документ

По-друге, технократичні досягнення уряду. Це не реформи, але теж позитив. Є два очевидних досягнення Кабміну: ремонт доріг по всій Україні і збільшення власного видобутку газу до 15 мільярдів кубометрів з перспективами до 20 мільярдів у 2020 році. Хоча, вважає він, ремонту доріг поки не так багато, як хотілося б. Адже ми транспортна країна, і нам потрібні гарні дороги, щоб заробляти на цьому гроші.

Збільшуючи видобуток власного газу, Україна формує свою енергонезалежність з точки зору впливу Росії, яка купувала наші еліти через залежність від газу. 15 мільярдів – це трохи менше, ніж колись ми купували в Росії.

По-третє, є низка успіхів на зовнішній арені. В першу чергу, безвізовий режим з країнами ЄС. При цьому президент зміг зберегти відносини з Польщею і Угорщиною, з якими виникли певні непорозуміння. З Варшавою на історичному ґрунті, а з Будапештом – у зв’язку з ухваленим законом про освіту.

Також великим позитивом політолог вважає дозвіл Канади на надання Україні зброї. Звичайно, до плюсів треба віднести продовження антиросійських санкцій США і ЄС.

Особливо треба відзначити майданчик ООН, який для України в 2017 році став досить ефективним для протистояння російському агресору. Хоча Росія всіма способами намагалася створити чужими руками нам проблеми, влаштовувала провокації, Україні вдалося їх відбити. До речі, незважаючи на тиск деяких політиків у Парламентській Асамблеї Ради Європи, російську делегацію так і не повернули в ПАРЄ.

Позитивів могло б бути більше. Багато чого не залежало від України, і часто доводилося просто відбиватися від нападів замість того, щоб наступати. Але негативно на все вплинула внутрішньополітична боротьба. В коаліції ми спостерігаємо протистояння між БПП і "Народним фронтом". Юлія Тимошенко протистоїть Петру Порошенку. Петро Порошенко – Міхеїлу Саакашвілі. Порошенко весь рік займався укріпленням своєї владної вертикалі і кампанією на другий президентський термін.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Головне досягнення 2017 року – отримання Україною безвізового режиму з країнами ЄС. І, звичайно, остаточна ратифікація і початок дії в повному обсязі Угоди про асоціацію з ЄС. Адже з ратифікацією були серйозні проблеми через референдум у Нідерландах. Президенту Порошенку і МЗС України довелося докласти величезних зусиль для подолання цих проблем.

Важливим позитивним результатом є продовження поступового виходу з соціально-економічної кризи. Також активізація структурних реформ: освітньої, пенсійної, медичної. Хоча ці реформи оцінюють неоднозначно. Є багато критики. Як вони працюватимуть, наскільки виявляться ефективними, покаже час.

Досягненням можна назвати низку антикорупційних справ: щодо голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, екс-депутата Миколи Мартиненка, так звана бурштинова справа, де фігурують народні депутати. Багато хто не очікував, що НАБУ і САП вийдуть на такий високий політичний рівень. Але НАБУ ризикнуло. Правда, ми не знаємо, чим ці справи закінчаться, але їх відкриття – підтвердження продовження боротьби з корупцією. Інша справа, що ці розслідування корупції високопосадовців викликали і загострення боротьби навколо НАБУ.

Сергій Фурса, економічний експерт

В 2017 році відбувалося економічне зростання, яке базується на здорових інвестиціях, а також після очищення банківської системи поступово відновлюється довіра до банків. До позитивів 2017 року можна віднести ухвалення пенсійної реформи і продовження співпраці з МВФ, що критично важливо для подальшого економічного розвитку. Щоправда, інтенсивність взаємодії з Фондом знизилася і Україні вдалося отримати в цьому році лише один транш у зв’язку з тим, що ми не виконали домашнього завдання: не було ухвалено низки важливих реформ.

Читайте також: Фесенко: У нас специфічна траєкторія розвитку – петляючи, йдемо вперед