Відтак, через деякий час буде потрібний цап-відбувайло, щоб не звинувачували президента, парламентську монобільшість. Тому уряд має або вирішити питання, і тоді продовжувати працювати. У випадку, якщо вони не зможуть подолати кризу – парламент відправить їх у відставку, адже наразі уряд Шмигаля позбавлений імунітету. Про це Володимир Фесенко розповів в ефірі програми "Політична анатомія" на 24 каналі.

Зверніть увагу Про відставку всього уряду не йдеться, – нардепка від "Слуги народу"

Також політолог відзначив другий важливий момент. Різні групи депутатів у "Слузі народу" – від керівників деяких комітетів до впливових нардепів – не задоволені тим, що уряд не проявляв до них достатньої поваги. Адже вони, зокрема, домовлялися з Офісом Президента.

За його словами, після того, як у травні програму діяльність Кабміну розкритикували, вони почали працювати з комітетом. Члени уряду багато чого взяли до уваги, доопрацювали документ, однак це не допомогло.

Я запитував Шмигаля, чи збирається він зустрічатися не тільки з фракцією монобільшості, а й іншими. Він каже: "А навіщо". Ну, так не можна,
– пригадав Володимир Фесенко.

Політолог наголосив: були різні групи інтересів фракції "Слуга народу", які з різних причин не хотіли голосувати. І додав, що з людьми Коломойського все зрозуміло. Їм не подобається, що в уряді є люди, близькі до Ахметова, або їх принаймні підозрюють у такій близькості.

"Для них чужий цей уряд", – зазначив він.

Крім цього, Володимир Фесенко розповів, що Сергій Лещенко з'ясував: люди, близькі до Вавріша (Андрій Вавріш – український бізнесмен, засновник девелоперської компанії SAGA Development – 24 канал), а через нього, можливо, і до Андрія Богдана, теж не голосували.

І це, можливо, привіт Андрію Єрмаку. Є певний конфлікт інтересів. Це відображення боротьби навколо президента,
– пояснив він.

андрій вавріш андрій богдан
Андрій Вавріш та Андрій Богдан / Фото Bihus.info

Депутати не підтримали програму дій уряду: що про це відомо

  • Верховна Рада 18 червня проголосувала і відхилила програму дій уряду. Для схвалення забракло голосів: "за" проголосували 206 нардепів з необхідних 226.
  • Програму дій уряду раніше розкритикувала низка комітетів парламенту. Тож в уряді взялися готувати оновлену версію програми з урахуванням думок нардепів.
  • У разі схвалення програми діяльності уряду, Рада не могла б висловити йому недовіру протягом року. Тепер це стало можливим.
  • Відзначимо, що відставка уряду можлива, якщо парламент схвалить резолюцію недовіри, яку ініціює президент або не менше, ніж третина конституційного складу Ради.