Давид Арахамія в кулуарах Верховної Ради розповів про причини виключення Гео Лероса з фракції "Слуга народу". Про це повідомляє 24 канал.

Актуально "Слуга народу" виключила Гео Лероса з фракції: різка реакція нардепа

Чому Лероса виключили з фракції: пояснення Арахамії

  • За словами керівника президентської фракції, у Лероса був конфлікт з главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком, до якого фракція ставилась нейтрально.
  • Водночас він зазначив, що протягом останніх пів року Лерос робив критичні заяви в бік Єрмака. У це фракція не втручалась. Однак, критика глави держави і його програми депутатом президентської фракції, на думку Арахамії, створює геть іншу ситуацію.
  • Тому, мовляв, в цьому випадку цілком нормальним є процес виходу депутата з фракції.
  • Арахамія зазначив, що перед виступом Лероса сказав йому, що володіє інформацією про те, що той "перейде червону лінію" в критиці президента, і попередив його про наслідки.
  • Він також запевнив, що всі підписанти за виключення Лероса з фракції добровільно засвідчили свою позицію, ніякого тиску не було.

Арахамія також наголосив, що Лерос йшов у Раду за списком, і якби він самостійно написав заяву, то втратив би мандат.

Він не самостійно ці тексти пише, я знаю, хто йому пише, але не буду казати... Вже пів року його статистика голосувань 15% від голосувань фракції,
– зазначив очільник фракції "Слуга народу".

За інформацією депутата Данила Гетманцева, за виключення Гео Лероса з фракції "Слуга народу" підписалось близько 200 нардепів.

Він, зі свого боку, пояснив, чому поставив власний підпис під цим рішенням. За словами Гетманцева, це було непросте рішення, але після перегляду скандального виступу Лероса в Раді, він вирішив поставити свій підпис.

"На жаль, побачив там ті обставини, які не зовсім відповідають дійсності, або зовсім не відповідають дійсності. Вони є суто політичними, спрямованими на те, аби погіршити репутацію нашої політсили в цілому. Спрямовані проти президента особисто, невмотивовані, деструктивні", – сказав Гетманцев.

Що кажуть інші нардепи зі "Слуги народу"

За словами депутатів, їм фактично увірвався терпець – Гео Лерос постійно критукував владу, яку він і представляв. Вони зазначили, що він підривав їхню репутацію зсередини.

Народний депутат Олександр Качура погодився, що Лероса виключили з фракції не в дуже коректний спосіб. Потрібно було зробити це більш публічно: запросити його до слова, аби послухати аргументацію.

Критика перейшла свої межі. Тому частина нардепів обурилася, вони не хотіли, аби Лерос надалі перебував у фракції,
– розповів Качура.

Проте збирати підписи в таємному вигляді, без обговорення та без виклику Лероса на засідання фракції – було неправильно, вважає Качура.

Водночас не всі депутати фракції підтримали це рішення – нардеп Віталій Безгін не голосував. Він сказав, що негативно ставиться до слів Лероса в парламенті. Однак він проти подвійних стандартів. За його словами, якщо не виганяють так званих адептів "руского міра" і тих, хто виступає на російському телебаченні, то не потрібно – і Лероса.

Також Безгін повідомив, що через заступників голови фракції роздали підписні листи, в яких кожен міг висловити свою позицію. Тобто з погляду процедури – це зайняло півгодини.

Як депутати прокоментували виключення Лероса з фракції: дивіться відео

Що відомо про виступ Гео Лероса і виключення його з фракції

  • На засіданні парламенту 1 вересня Гео Лерос відкрито виступив проти Зеленського та його дій. Нардеп заявив, що "країна рухається у прірву, але досі не з’явилося ніякої державної стратегії, бодай якогось плану на майбутнє". За його словами, замість обіцяного "зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів", вразливими "зробили лише депутатів з опозиції".
  • Лерос також додав, що Єрмак начебто роздає телефоном вказівки "проти кого відкривати справи, а які закривати, кого призначати на державні посади, а кого звільняти".
  • Згадав він і про призначення президентом на державні посади людей без конкурсу, "екскварталівців", знайомих. А також інцидент з підпалом його авто. Він заявив, що наразі не акцентуватиме на цьому увагу, однак приймає виклик і ніколи це не пробачить.
  • Після цього члени "Слуги народу" зібрали підписи за виключення його з фракції.

Скандальна промова Лероса у Раді: дивіться відео