Так, очільник відомства Олександр Кубраков запевнив, що спершу було заплановано виділення коштів на дороги, а потім з'явився спецфонд. Про це Кубраков розповів "Бабелю".

Дивіться також Кабмін забрав майже 62 мільйони в онкохворих: ці гроші підуть на дороги на Львівщині

За його словами, у грудні 2019 року проводили секвестр бюджету й планували виділити кошти в окремий фонд, який згодом назвали COVID-фондом. Тоді планувалось, що 35 мільярдів отримають з коштів, які "Газпром" у вигляді штрафів виплатив "Нафтогазу".

Насправді "Нафтогаз" перерахував 27 – 28 мільярдів до бюджету України, їх помістили в фонд, звідки нам сумарно видали 35 мільярдів. Я думаю, це наш комунікаційний промах, що спецфонд сформувався як COVID-фонд,
– пояснив Кубраков.

Фонд для боротьби з коронавірусом і скандали навколо нього: коротко

  • У квітні Верховна Рада створила Фонд для боротьби з коронавірусом за ініціативою президента Зеленського.
  • За гроші, що надійшли до нього, планувалося забезпечити лікарні усім необхідним і компенсувати економічні втрати через карантин: допомогти безробітним та малозабезпеченим.
  • Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 мільярдів гривень.
  • Станом на 20 жовтня 2020 року у COVID-фонді залишилося 34 мільярди гривень. Велика частка грошей пішла на дороги в рамках урядового проєкту "Велике будівництво", ще 1,3 мільярда виділяли на організацію виборів.
  • Через те, що гроші з коронавірусного фонду йдуть на дороги, президента та його команду неодноразово критикували політичні опоненти.