Про причини, якими аргументували відмову, розповіла УНН одна з пасажирок – Ганна Валевська. Дівчина є однією із тих, кого грецька сторона не пропустила.

Раніше До затриманих в Афінах українців допустили консула

Причина відмови

Ганні відмовили у безперешкодному потраплянні до Греції через те, що вона не мала студентської візи. Дівчина летіла до Парижа на навчання з трансфером в Афінах.

Причина відмови – відсутність у мене студентської візи, як мені пояснили на кордоні. Якщо я хочу, щоб мене впустили як студента – то потрібна студентська віза, як мені сказали,
– цитує Ганну УНН.

Так, наразі з дівчиною грецька сторона не спілкується. Щодо інших затриманих Ганна зазначила: їхали у відрядження і на відпочинок. "Мої сусіди – мало знаю... хтось турист, хтось у відрядження. Причина відмови – сказали, що їм для в'їзду потрібна довгострокова віза або дозвіл на проживання", – повідомила пасажирка.

Про це Їх ніхто не затримував, – МЗС про ситуацію із 17 українцями в аеропорту Афін

Паспортів на руках немає

Вона уточнила, що у неї є квиток до Парижа на завтра, однак ситуація поки незрозуміла. "Співробітник посольства мене запевнив, що вони працюють над моєю ситуацією. Якщо потрібно буде повертатися до Києва, то робоча версія – це регулярний рейс Wizzair/Ryanair у вівторок. Квитків посадочних у нас на руках немає", – розповіла Ганна.

До того ж, за словами дівчини, паспорти українцям ще не повернули. Вона додала, що консул спілкувався з кількома пасажирами індивідуально, проте чи будуть якісь зміни чи допомога до вівторка – пасажирка не знає.

Затримання 17 українців в Афінах: головне

  • Увечері 4 липня українці прибули до аеропорту Афін двома рейсами лоукостерів з Києва.
  • За словами пасажирів, після прибуття на летовищі під час паспортного контролю 17 громадянам України відмовили у в'їзді в країну та затримали. Серед них – 15 дорослих і двоє дітей 8 та 9 років.
  • Більше того, відправили людей ночувати у поліцейський відділок, де розмістили в камерах, які не мали елементарних умов для комфорту.
  • Українці скаржилися на те, що не мали ні їжі, ні питва, спали просто на дерев'яних двоярусних ліжках.
  • Українські дипломати в Греції пояснили затриманим, що їх не захотіли впускати до Греції через заборону на в'їзд до ЄС громадянам третіх країн.
  • Затримані українці мали дійсні негативні тести на коронавірус, які і пред'явили українським прикордонникам.