Попри можливість вторгнення Росії, до якого навіть закликала Вірменія, все закінчилося жорстким перемир'ям з залученням російських миротворців. Про це пише видання The New York Times.

Протилежна думка НАТО стурбоване зміцненням позицій Росії після подій у Білорусі й Карабаху

Аналітики відзначають, що тут, схоже, Володимир Путін і справді зумів зупинити війну. Хоча для цього й відмовився від звичної тактики "залізного кулака".

Зокрема, відзначається, що більш звичну тактику Росія використовувала, коли у 2008 році вторглася на територію Грузії, а на початку 2014 року – в український Крим.

Така тактика, яка допомогла перетворити ці країни на жорстоких супротивників, здається, вийшла з моди в Кремлі, який, на думку аналітиків, дедалі частіше застосовує більш тонку суміш м'якої та жорсткої сили,
– підкреслює NYT.

Крім того, аналітики відзначають і ще одну історію, де Росія пішла на більш м'які, як для власної політики, кроки. Це події в Білорусі, коли Кремль відбувся лише м'якою підтримкою Олександра Лукашенка, але утримався від прямого втручання.

У питанні Нагірного Карабаху Володимир Путін, опираючись на військову могутність Росії до миру, змушував обидві сторони йти на поступки. Росія є військовим партнером Вірменії, але має близькі відносини й з Азербайджаном.

Це можливість зіграти роль миротворця в класичному розумінні. Я хочу сподіватися, що ми спостерігаємо процес навчання та зміну російської стратегії на пострадянському просторі,
– заявив гендиректор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов.

Роль Росії в конфлікті за Нагірний Карабах

  • Росія намагалася дистанціювати себе від війни між Азербайджаном і Вірменією з самого її загострення у вересні 2020 року й до завершення бойових дій у листопаді.
  • Коли війська Азербайджану упритул підійшли до Степанакерта, звільнення якого фактично було б передвісником капітуляції Вірменії, Росія таки почала брати більш активну участь у війні.
  • Нікол Пашинян, Ільхам Алієв і Володимир Путін провели перемовини й підписали угоду. Вірменія зобов'язалася звільнити території довкола Карабаху, бойові дії закінчувалися, а Росія виступала посередником і ввела в регіон миротворців.