Як Рада НБУ коментує рішення про догани та недовіру Рожковій і Сологубу

Як зауважив член Ради Національного банку Василь Горбаль, рішення про висловлення недовіри Катерині Рожковій ухвалили майже одноголосно. А ті, хто утримались, мали зауваження тільки до формулювань. Про це пише "Економічна правда".

До теми Першій заступниці глави НБУ Рожковій та заступнику Сологубу повідомили про недовіру

Таке рішення було пов’язано з нещодавніми публічними виступами Сологуба та Рожкової. Треба розуміти, що банк – це перш за все довіра. А останні інтерв’ю Сологуба та Рожкової було дуже неоднозначно сприйнято як з боку експертного середовища, так і з боку міжнародних партнерів,
– зауважив Горбаль.

Що про рішення Ради НБУ каже Рожкова

За її словами, мовиться, мабуть, про їхні з Сологубом коментарі, які вони надали виданню KyivPost для публікації про Національний банк. Про це Рожкова написала у фейсбуці.

Але повірте, нічого крамольного, що б йшло у розріз з "генеральною лінією партії", не озвучували. Ми казали, що незалежність НБУ – це про колегіальність. Що новій команді треба трохи часу, щоб спрацюватися. І все у такому дусі,
– переконує Рожкова.

За її словами, рішення щодо них ухвалювали "вночі зухвало топором, тобто за закритими дверима, без пояснення причин та заслуховування сторін".

Також перша заступниця очільника НБУ назвала такий крок:

  • "перемогою минулого над майбутнім",
  • "тривожним сигналом для незалежності Національного банку, та й загалом для здорового глузду".

Основне про догану та недовіру Рожковій і Сологубу

  • Відповідне рішення Рада регулятора ухвалила напередоні.
  • У НБУ, зі свого боку, переконують, що усі члени правління продовжують працювати у звичайному режимі. Крім того за їхніми словами, таке рішення не означає звільнення з посад Рожкової та Сологуба.
  • За даними ЗМІ, очільник НБУ Кирило Шевченко голосував за винесення догани та оголошення недовіри своїм заступникам.
  • До слова, 24 вересня агенція Інтерфакс-Україна опублікувало інтерв'ю з Дмитром Сологубом, у якому, зокрема, заявив, що Національний банк повернувся в ситуацію 2015-го року, коли знову кредит довіри від Міжнародного валютного фонду потрібно здобувати практично "з нуля". Крім того, Сологуб назвав "втраченою" можливість отримати два транші від МВФ до кінця 2020 року.

​​Зверніть увагу Люди Януковича повертаються до Нацбанку: що не так із Василем Горбалем

Що закидають Рожковій та Сологубу

  • Порушення розпорядчих актів НБУ;
  • Порушення Кодексу етики працівника НБУ;
  • Порушення правил внутрішнього розпорядку для працівників НБУ;
  • Порушення вимог Кодексу законів про працю України.