Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ на офіційному сайті.

Цікаво Справа Шеремета: суд зняв електронний браслет з Яни Дугарь

За версією слідства, серед доказів, які вказують на причетність Дугарь до вбивства Шеремета, є:

► Відеоматеріали – записи камер відеоспостереження з вулиці Липинського 15 та 18 липня 2016 року. На них зафіксовано дівчину, що проводить розвідку, фотографуючи відеокамери на мобільний телефон;

► Висновок експерта від 21 листопада 2019 року. Згідно з ним наявні у відео індивідуально-психологічні ознаки невербальної поведінки дівчини-розвідниці належать одній і тій же особі, а також зображена одна і та ж особа – Дугарь.

► Вилучені у ході обшуку за місцем проходження служби та проживання Дугарь два практичних посібника "Розвідувально-пошукові дії" та "Військова розвідка", та інші докази.

Також в МВС зазначають, що серед доказів, які вказують на причетність Яни Дугарь до вбивства Шеремета, негласні слідчі дії. Ними зафіксовано, що Дугарь мала намір передати сумку сапера, 2 книги саперної справи, 7 мобільних терміналів особі на прізвисько "Череп".

Місцезнаходження даних речей до теперішнього часу не встановлено. Фоноскопічною експертизою, якою підтверджено, що на записах голос саме Яни Дугарь,
– повідомили у МВС.

Водночас йдеться про те, що стороною захисту Дугарь наводяться докази, які надалі слідством були спростовані.

Яна Дугарь
Яна Дугарь / Фото Twitter @HromadskeRadio

"Щодо зросту підозрюваної Яни Дугарь. Дугарь від замірів відмовилась, але її адвокати виклали у фейсбуці фото, на якому її зріст становить 174-175 см. До того ж, при порівнянні інших осіб у вересні 2019 року експертами Київського міського НДЕКЦ МВС України з’ясовано, що зріст жінки-розвідниці становить 167-174 см", – зазначили у МВС.

Що відомо про свідчення колег та знайомих

У відомстві зазначають, що сумнівними є свідчення чотирьох знайомих Дугарь, які впевнено пам’ятають, що 15-18 липня 2016 року вона перебувала у шпиталі Покровська.

"При цьому допитані слідством: з 47 допитаних осіб, які проходили службу у вказаному шпиталі, жодна особа не підтвердила її перебування на службі у час вчинення злочину. Зі 101 допитаної особи, що перебували на лікуванні в шпиталі, пригадують медичну сестру на ім’я Яна – 6 осіб. Хоча 4 з них взагалі не перебували на лікуванні 15 та 18 липня 2016 року. Разом з тим документально підтверджено, що підозрювана брала участь лише у 4 операціях, які відбувались упродовж 01.07.2016 – 07.07.2016. Записи за інші дні про неї відсутні", – повідомили у МВС.

Додали, що захист Дугарь також неодноразово стверджував про неможливість того, що Дугарь залишала військову частину, в якій вона проходила службу, "але тільки за два місяці документування слідством доведено самовільне залишення місця служби загальним строком 22 доби".

У міністерстві підкреслили, що "таким чином можна прийти до висновку, що підозрювана схильна до обману, приховування певних обставин свого життя, а тому її твердження про неможливість участі у злочині потрібно піддавати сумніву".

Читайте також "Цей злочин – ганьба для України": Зеленський зробив заяву в річницю вбивства Шеремета

У міністерстві підкреслили, що "таким чином можна прийти до висновку, що підозрювана схильна до обману, приховування певних обставин свого життя, а тому її твердження про неможливість участі у злочині потрібно піддавати сумніву".

Вбивство Павла Шеремета: головне

  • 20 липня виповнюється 4 роки від дня вбивства журналіста Павла Шеремета. Його авто підірвали на одній із вулиць Києва.
  • В грудні минулого року під час пресконференції за участю президента міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи.
  • Водночас слідчі продовжують пошук осіб, які "підбурювали виконавців свідомо чи несвідомо" вчинити вбивство Шеремета.

Кого підозрюють у виконанні вбивства Шеремета:

  • Лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко;
  • Військову медсестру Яну Дугарь;
  • Ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка.

Натомість вони ці звинувачення відкидають. Значна частина суспільства та журналістів виступила на захист підозрюваних та звинувачує силовиків у сфальсифікованих результатах слідства.