Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Андрій Новак.

Як розповідає експерт, затягування процесу заміни голови НБУ є прогнозованим з того моменту, коли Валерія Гонтарева замість того, щоб піти у відставку, взяла незрозумілу довготривалу відпустку. При цьому анонсувала, що буде у відпустці мінімум до кінця літа.

Президент веде гру. Він максимально затягує присутність своєї людини на посаді керівника НБУ, щоб відтягнути таким чином момент, коли дійсно буде призначений новий глава, який поверне Нацбанку функцію саме центрального банку, а не структури, яка забезпечує комерційні апетити президентської ФПГ,
– вважає Новак.

Читайте також: Гонтарева може потягнути Порошенка на дно, – політолог

При цьому, зазначає Андрій Новак, це може позначитися на співпраці з МВФ. Хоча, за його словами, МВФ відклав надання Україні чергового траншу не через фактичну відсутність глави НБУ, а через те, що з так званих 11 маяків щодо проведення реформ Україна й досі жодного не виконала. Лише в першому читанні ухвалена Пенсійна реформа.

"По всіх інших маяках МВФ – медичній, земельній, адміністративній, судовій реформах, зміні виборчого законодавства прогресу немає. Тому МВФ відклав надання траншу на невизначений термін. Депутати пішли на довготривалі канікули і повернуться 5 вересня. В них буде максимум місяць-півтора, щоб ухвалити швидко ці закони. І якщо парламент цього не зробить, то його чекає розпуск і дострокові вибори", – підкреслив Андрій Новак.

Експерт також не відкидає девальвації гривні.

За гривню в цих умовах можна похвилюватися. Хоча з фінансово-економічної точки зору немає причин для падіння гривні, але відмову в наданні траншу НБУ і уряд використають як пояснення відновлення девальвації гривні,
– вважає Новак.

Андрій Новак також нагадав, що влада штучно девальвує гривну, тому що таким чином легко наповнювати центральний і місцевий бюджети через інфляційний ефект і задоволення апетитів експортерів. Це, говорить він, легкий шлях для уряду, але важкий для громадян і українських підприємств, які не є експортерами.

Нагадаємо, на початку квітня, Валерія Гонтарева заявила про свою відставку з посади голови НБУ. За її словами, піде вона з цієї посади 10 травня. Пізніше вона заявила, що має намір піти у тривалу відпустку.

Крім того, влітку 2017 року Україна мала отримати п'ятий транш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 1,9 мільярда доларів. Однак через те, що депутати не проголосували необхідні закони, які пропонували в МВФ, отримання нового траншу відкладається.