Про це 24 каналу розповів уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко.

Читайте також: Ринок землі і децентралізація: чи стануть протести масовими

Буде запущена державна система моніторингу власника земельної ділянки. Якщо людина приховала якісь документи або виявиться, що вона має громадянство іншої країни, а тим більше країни-агресора, цю ділянку конфіскують. По місцю реєстрації ділянку передаватимуть на баланс земельних громад, які здаватимуть їх в оренду,
– наголошує Роман Лещенко.

Зеленський заспокоїв українців: спочатку землю зможуть купувати лише фізичні особи і не більше 100 га, а юридичні особи лише з 2024 року і не більше 10 000 га.

За його словами, опоненти відкриття ринку землі на засіданнях парламенту застосовують фізичне насильство, блокування, розкидання робочих матеріалів. Наразі аграрний комітет розглядає близько чотирьох тисяч поправок. На жаль, зауважує фахівець, більшість правок не системні, дублюють одна одну. Це робиться штучно, щоб затягнути розгляд законопроєкту з метою зірвати земельну реформу.

При цьому експерт наголошує: у документі прописана низка запобіжників, які, зокрема, унеможливлять продаж землі іноземцям. У прикінцевих та перехідних положеннях буде прописаний механізм спецконфіскації землі у випадку порушення законодавства.

Розгляд закону:

  • Законопроєкт 2178-10, що відкриває ринок землі, Верховна Рада схвалила в першому читанні 13 листопада 2019 року.
  • 6 березня 2020 року Рада пройшла 3298 поправок до другого читання законопроекту з 4018 внесених.
  • 30 березня 2020 року парламентарі продовжили розгляд законопроекту про ринок землі на позачерговому засіданні (друге читання). Найбільше процес гальмує ОПЗЖ, які не хочуть поступатися правками.
  • Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що для траншу МВФ потрібне схвалення закону.

Що передбачає законопроєкт про ринок землі?

Наразі у проєкті закону передбачені такі обмеження концентрації землі у власності:

– не більше за 35% землі в об'єднаній територіальній громаді (ОТГ);

– не більше 8% землі в області;

– не більше за 0,5% землі у країні загалом.

Законопроєкт також забороняє покупку земель компаніями, в яких кінцевий бенефіціар – іноземець. Однак це тимчасова заборона.

Що думають українці про ринок землі: Відео

Більш детально про відкриття ринку землі читайте в понеділок у матеріалі 24 каналу: "Земельний ринок: що насправді пропонують у Зеленського"