Замовників нападів правоохоронці також не назвали, а самі розслідування затягуються або не відбуваються взагалі.

Читайте також: Напади на активістів не розкривають, – журналіст нагадав, про що "забула" влада

"Мене лікують дуже добре українські лікарі. І я точно знаю, що виглядаю зараз значно краще, ніж виглядають в Україні справедливість і правосуддя", – ці влучні слова херсонська активістка Катерина Гандзюк сказала незадовго до смерті. За життя вона боролася три місяці, після того як її облили кислотою 31 липня. Замовника нападу досі не знайшли, лише ймовірних посередника та нападника.

Гандзюк
Катерина Гандзюк

З усіх 55 нападів чотири закінчилися смертю активістів. Серед них – і адвокат Ірина Ноздровська. Її тіло знайшли 1 січня 2018 у селі Демидів. Життям поплатилась за правозахисну діяльність, коли розслідувала смерть сестри.

Ноздровська
Ірина Ноздровська

Активіст Євген Дідковський отримав чотири кулі у живіт та спину за боротьбу з незаконним видобуванням бурштину на Житомирщині.

Дідковський
Євген Дідковський

У подвір'я підлітка-активіста Сергія Чагарова кинули вибухівку – за публікації у Facebook, після яких на нього напав депутат.

Чагаров
Сергій Чагаров

"Кіборга" Дмитра Вербича група молодиків атакувала лише через те, що вважала його бандерівцем.

Вербич
Дмитро Вербич

Ще один цікавий метод боротьби з активістами – зеленка в обличчя. Так намагались прибрати з дороги голову ГО "Центр протидії корупції" Віталія Шабуніна під час мітингу біля Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Шабунін
Віталій Шабунін

А на одеського активіста Сергія Стерненка взагалі була серія нападів, під час одного з яких він убив виконавця.

Стерненко
Сергій Стерненко

Усе це – далеко не повний список методів, які використовують, аби залякати активістів або прибрати їх зі свого шляху назавжди. Через боротьбу за справедливість невідомі нападали на депутатів, адвокатів, журналістів, ЛГБТ-активістів і навіть на суддів.

Гольник
Суддя Жовтневого райсуду Полтави Лариса Гольник

Правозахисники наголошують: зібрані відомості – лише те, що потрапило у поле їхньої уваги, а реальна кількість таких злочинів набагато більша.

Хто замовив всіх цих людей, хто покриває замовників? Чому така кількість розслідувань саботується? Чому ми маємо терпіти, поки найактивніших з нас вбивають та калічать? Відколи це стало нормою?
– питала Катерина Гандзюк.

На жаль, ми досі не маємо відповідей на ці запитання.

Нагадаємо, нещодавно очільник Тимчасової слідчої комісії щодо вбивства Катерини Гандзюк Борислав Береза заявив, що під час роботи члени ТСК дізналися більше, ніж треба. Зокрема, про наркотрафік, глобальну корупцію та співпрацю з окупантами.

Аналітичні публікації про напади на активістів в україні