Таку думку сайту "24" висловив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, коментуючи сутичку між працівниками ГПУ і НАБУ, яка відбулася 12 серпня в Києві.

НАБУ в рамках кримінального провадження – виконання своїх прямих функцій – здійснювало негласні слідчі дії, санкціоновані судом. Під час цього Генпрокуратура незаконно, без ухвали суду, затримала двох співробітників НАБУ і позбавила волі на 11 годин. При цьому їх затягають у підвал і фактично катують,
– зазначив експерт.

На переконання Віталія Шабуніна, це не конфлікт, а пряме порушення закону співробітниками ГПУ. Зокрема, з боку Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, який називають департаментом Грановского-Кононенка. (Народні депутати від фракції БПП). Як вважає Шабунін, працівники цього Департаменту бояться слідчих дій НАБУ.

При цьому експерт наголосив, що співробітники НАБУ, про що заявив директор бюро Артем Ситник, по кілька разів на тиждень виявляють групи, які ведуть негласні сліді дії або спостереження біля Бюро. У той же час, незважаючи на дуже великі питання щодо ухвали про проведення обшуку в НАБУ, який там провели нещодавно, слідчим ГПУ Антикорупційне бюро надало всі необхідні документи.

Суть справи про буцімто незаконне прослуховування НАБУ, у зв’язку з чим проводили обшук, сама по собі ідіотична. Антикорупційне бюро не слухає нікого. Це робить СБУ за поданням НАБУ. Але слідчим ГПУ Антикорупційне бюро надало всі необхідні документи. Норми закону були виконані. Відчуваєте різницю?
– підкреслив Шабунін.

За словами Віталія Шабуніна, наразі всі чекають реакції генпрокурора Юрія Луценка, і дивно, що її досі немає. Також, вважає він, у нормальній країні повинна була бути відповідна реакція з боку президента.

Поки реакція ГПУ – це розповсюдження дивного відео, яке не стосується питання про катування людей у підвалі. Якщо Генпрокуратура робить таке з співробітниками НАБУ, важко уявити, що вони роблять із звичайними людьми. ГПУ робить все можливе, щоб тему тортур в інформаційному просторі нівелювати. Тому що це прямий склад злочину. За це садять до в’язниці. Приховати це і захистити винних від покарання буде складно. Хіба що Луценко їх особисто захищатиме,
– зауважив Віталій Шабунін.

Нагадаємо, 12 серпня у Києві відбулась сутичка між співробітниками ГПУ та працівниками НАБУ. Внаслідок інциденту було затримано двох працівників Антикорупційного бюро.