Третій рік план приватизації не можуть виконати навіть на 10%. Оскільки головну ставку щоразу роблять на Одеський припортовий завод. Його оцінили аж у 13 мільярдів гривень.

Однак покупців немає, хоч на аукціон його виставляли регулярно. Пояснюють: відлякують борги у 7 мільярдів перед підприємствами олігарха Дмитра Фірташа, який зараз знаходиться під слідством американців.

З цими боргами ніхто не хоче зв’язуватись, бо вони несуть юридичні та репутаційні наслідки. З цього треба робити висновки. Якщо покупці готові купувати об’єкти, але спочатку просять очистити їх від боргів, то потрібно передбачити це в законодавстві,
– заявив заступник міністра економіки Максим Нефьодов.

А доки ОПЗ продати не можуть, реальні гроші отримують від продажу менших об'єктів. Якщо план з їх продажу виконати – бюджет поповниться на 4 мільярди гривень. Цього року список приватизації розширили майже 900 підприємств.

Читайте також: Ахметов купив акції ще двох українських компаній

Потрапили туди енергетичні та промислові компанії. Додали навіть державні цирки та кіностудію Довженка. Це одна з вимог МВФ – позбутись об'єктів, які не є стратегічними для держави. Однак у фонді виправдовуються: міністерства не передають документи, відповідно підприємства підготувати до продажу не можна.

До того ж часто підприємства перебувають у сфері впливу різних політичних сил. Це теж впливає на процес. Найкраще продаються в Україні склади чи господарські будівлі під невеликий бізнес. Торік на цьому заробили понад 2 мільярди гривень.

Вдалим цього року виявився лише продаж державних акцій обленерго. Щоправда, цінні папери викупили лише на тих підприємствах, де головним акціонером є Рінат Ахметов. Він уже сплатив у бюджет 3 мільярди гривень, а це більше половини реального плану