З такою ініціативою виступив мер Нью-Йорка Білл де Блазіо. Причиною такого рішення є проект Green New Deal, який має на меті вплинути на кліматичні зміни та зменшити кількість викидів в атмосферу парникових газів, пише Dezeen.

Дивіться також: "Тане" на очах: в Японії навчились безшумно зносити хмарочоси – відео

Яка шкода від скляних хмарочосів?

Білл де Блазіо пояснює, що будівлі зі скла та сталі впливають на глобальне потепління більше за автомобілі.

За даними управління мерії з питань сталого розвитку, сучасні висотні будівлі Нью-Йорка часто мають понад 50% скляних фасадів, а вікна віддають в атмосферу приблизно у 5 разів більше тепла, ніж традиційні стіни. Це, у свою чергу, призводить до більшої потреби в кондиціонуванні повітря у спекотну погоду та втрати тепла взимку.

Хмарочоси вимагають значних затрат енергії та матеріалів на етапі запуску та регулярно забруднюють довкілля в процесі експлуатації.

Така ініціатива є частиною стратегії Нью-Йорка OneNYC 2050, реалізація якої обійдеться Великому Яблуку приблизно у 14 мільярдів доларів.

Уже збудовані хмарочоси планують модернізувати, передбачивши у них стандарти енергетичної ефективності.

За попередніми підрахунками, впровадження таких стандартів може до 2030 року допомогти скоротити шкідливі викиди в атмосферу приблизно на 40%.

Згідно з міською стратегією OneNYC 2050, власники висоток до 2024 повинні самотужки їх модернізувати, аби зменшити кількість шкідливих викидів в атмосферу. У разі відмови сума штрафів може становити до мільйона доларів на рік.

До слова, 2018 рік став рекордним у будівництві хмарочосів. Торік завершили будівництво 18 нових висоток і це найбільша кількість, яка коли-небудь дотепер з'являлась за рік. У рейтингу країн з найбільшою кількістю хмародерів впевнено лідирує Китай.