Про це сайту "24" розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Росія показала, що це все швидко вирішується – буквально за п’ять хвилин. Адже питання про обмін полоненими насправді було заблоковане Москвою. Однак обмін буде, якщо Київ погодиться на умови Кремля щодо введення миротворців ООН – тобто виконання спочатку політичної частини мінських угод, а потім безпекових. І тоді Путін продемонструє всі можливості впливу на "Д/ЛНР",
– зауважує Снєгирьов.

Експерт звертає увагу на одну важливу деталь – кількість українських полонених. За його словами, якщо подивитися на кількість полонених, яких Росія визнала – це 74 людини. Насправді, підкреслює він, це лише половина з тих, які перебувають у "Д/ЛНР". За даними української сторони, в "Д/ЛНР" знаходиться 157 українських заручників. Вочевидь, говорить фахівець, що бойовики за вказівкою Москви штучно збільшили протягом останнього місяця кількість полонених. Крім того, якщо порівняти з кількістю бойовиків – 306, то ця цифра десь у чотири рази більше.

Якщо обмін за принципом "всіх на всіх" відбудеться, то в полоні бойовиків залишиться ще половина українців. І немає гарантій, що ця кількість не буде збільшуватися. Кремль постійно гратиме на цьому питанні. Це їхній козир, і вони ніколи не відмовляться від такої форми тиску,
– наголосив Дмитро Снєгирьов.

Водночас, підкреслює експерт, Москва ще раз показала, що Україна – не суб’єкт переговорів. Путін домовився не з Україною, а зі своїм кумом – Медведчуком. Цим самим, на його думку, Путін збільшив роль Медведчука.

Нагадаємо, Путін провів перемовини телефоном з ватажками терористичних "ДНР" і "ЛНР" Плотницьким і Захарченком. Сторони обговорили ініціативу Віктора Медведчука щодо обміну полоненими з офіційним Києвом. Медведчук повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб і розраховує на звільнення 74 осіб. Представник України в мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що кількість українців, які перебувають у полоні у бойовиків на окупованому Донбасі, зросла до 157 осіб.

Читайте також: Миротворці ООН: місія нездійсненна?