Насправді, як пояснив у коментарі 24 каналу політолог Андрій Окара, російські бажання щодо Донбасу – цілком прозорі.

Справа не в мирі або війні. Річ у тому, що Росії потрібен Донбас всередині України як фактор впливу на українську політику. Такий собі ІДІЛ всередині країни. Тому Росія досить послідовно йде до цієї мети і, скажімо так, не без певних успіхів,
– зазначив експерт.

Він додав, що нормандські переговори навряд чи можуть дати результат, якого хоче Україна. Водночас, є сумніви і стосовно того, що бажаного результату досягне і Росія. Можливий хіба що якийсь проміжний варіант розвитку подій. Тобто нормандські переговори зараз не здатні на щось радикально вплинути.

Читайте також: Окупанти зривають розведення військ: обстріляли Богданівку і маскують танки на передовій

Однак жодної альтернативи немає. Наразі ситуація заблокована – будь-яка дія, яка була б або в інтересах Кремля, або в інтересах Києва, порушує логіку існування цього процесу. І тому вона – малоймовірна. Тобто, за словами Андрія Окари, що б зараз хто не робив, є сумніви, що якісь істотні зміни можливі.

Російська сторона буде робити все, щоб цей конфлікт продовжувався. І вони через вплив на бойовиків будуть мати важелі впливу на сьогоднішню владу в Україні. А домовленості з Росією не коштують абсолютно нічого. Тому що Росія – країна-балабол,
– зазначив 24 каналу ветеран війни на Донбасі Леонід Остальцев.

Донбас
Бойовики продовжують зривати розведення сил / Getty Images

Як гарантувати безпеку для місцевих жителів? Остальцев пояснив, що не вірить у те, що в зоні бойового конфлікту взагалі може бути якась безпека.

Якщо ти живеш там, де стріляють, ти маєш розуміти, що тебе можуть вбити. Все дуже просто: або збирай манатки і виїжджай, або сиди і чекай, може, тебе пронесе, молися... По-іншому не буде,
– зазначив ветеран.

За його словами, завдання нинішньої влади – зробити якісь кроки до того, щоб створити умови на підконтрольній Україні території для людей і перемістити їх з територій, які обстрілюють бойовики. Зробити сіру зону повністю сірою і такою, що може бути лінією розмежування у прямому сенсі цього слова, без людей.

Однак місцевих жителів звідти не можна просто вивезти, їх треба вивозити кудись. Їм потрібне житло, умови для праці, якийсь соціальний захист. Це – величезні кошти та менеджмент. І чи вдасться владі це зробити – питання. Але це – один із можливих варіантів вирішення проблеми.

Донбас
Український і окупований Росією Донбас