Скільки російської гречки на наших прилавках та як її відрізнити від вітчизняної, – роз'ясняють журналістці 24 каналу аграрії.

Невтішна статистика

Згідно з офіційною статистикою, в 2019 році в Україні було засіяно 54 тисячі гектарів під гречку, у 2018 році – 108, 2017 році – 186, а в 2016 році – 220. Якщо порахувати, то з одного гектара збирають в середньому одну тонну гречки.

Цікаві дані:Скільки українці витрачають на харчування і на які продукти – найбільше

Через те, що останні роки кількість площ, засіяних цією крупою лише зменшувались, ми змушені імпортувати крупу з інших країн аби забезпечити потреби споживачів. Протягом року українці з'їдають мінімум 80-90 тисяч тон гречки. Таким чином, для забезпечення потреб українців гречаною крупою нам в середньому не вистачає від 10 до 20 тисяч тон.

гречка, російська гречка, ціна гречки
В Україні продають російську гречку / Фото 24 каналу

Голова міжнародної асоціації виробників та переробників гречки Микола Малієнко знає про ситуацію з гречкою і каже, що їх асоціація вже кілька років поспіль звертається до влади, щодо врегулювання необмеженого імпорту в Україну гречаної крупи з республіки Казахстан.

Казахи хоч і вирощують гречку, проте не у великій кількості: їх врожаї задовольняють власні потреби. Здебільшого в цій країні переробляють російську гречку на крупу, яка експортується з Казахстану до України,
– зазначає Микола Малієнко.

Розпізнати вітчизняну крупу

Щоправда, імпортна гречка за своїми споживчими та смаковими якостями гірша за українську.

До теми: Українці витрачають на їжу в 4 рази більше, ніж жителі ЄС

Не дуже хорошу якість імпортної гречки Микола Малієнко пояснює тим, що вона, по-перше, переробляється на потужностях, які не настільки сучасні як у нас. По-друге, якість сировини тобто зерна гречки суттєво гірша за українську.

Гречка, яка потрапляє в Казахстан, родом з Алтайського краю, де значно коротший світловий день, тому рослини, які там вирощуються, отримують меншу кількість позитивних температур. Тобто вони вирощуються в тих умовах, де отримати якісне зерно гречки просто фізично неможливо,
– зазначає Малієнко.

Підтверджують той факт, що імпортне зерно гречки по всім показникам поступається українському й дослідження, проведені аграріями разом зі ЗМІ. За їх результатами – російський продукт виробляється з порушенням технології тому імпортна крупа за 9-ма з 12-ти показників не відповідає стандартам якості.

Щоправда, в Росії гречку ще вирощують в Краснодарському краї, і вона значно кращої якості за алтайську. Проте ця крупа йде на вітчизняний ринок, а от експортується до України саме не дуже якісна алтайська.

Смакує лише українська

Ну а тим, хто бажає споживати якісну вітчизняну крупу, варто навчитись відрізняти її від іноземної. Передовсім треба звернути увагу як вона виглядає тобто взяти і розкласти на папері та уважно роздивитись. В ній може бути багато включень чужорідного або чорного необробленого зерна.

Ціноутворення: Чому хліб дорожчає, незважаючи на рекордний врожай зернових

Бажаючим купити українську гречку також потрібно звертати увагу на запах. Вітчизняна крупа має приємний аромат, характерний саме для неї. Як правило, в українських великих супермаркетах гречка, що продається на вагу, вірогідіше за все, – іморт. Щоправда, сьогодні російсько-казахську крупу наші фабрики теж фасують тому 100% гарантії, що дорога крупа, то вітчизняна, на жаль, ніхто не дасть. Коштує крупа на вагу в середньому 27 гривень за кіло. Натомість фасована обійдеться в 35- 45 гривень за кілограм.

гречка, ціна гречки, російська крупа
Українці з року в рік менше сіють гречки / Фото 24 канал

Тож постає питання – чому вітчизняні фермери перестали сіяти гречку, адже в продажу вона не така вже й дешева. Микола Малієнко переконує, що все через економічну недоцільність вирощування цієї культури.

Це нішева культура, якою здебільшого займається дрібні аграрії. Зрозуміло, гречка – погодозалежна культура, вона не гарантує отримання 3-4 тони зерна з гектара. Фермер може отримати врожай зерна гречки від 10 до 20 центнерів з гектару, а 10 центрів це тонна. Проте імпортна заходить в Україну по ціні в 10,50 гривень за кілограм. Така її низька вартість явно не спонукає українських фермерів її сіяти. Останні роки гречку сіяли ті аграрії, у кого щось не склалось. Тобто пересівали поля після втрати посіву.

Цікаво! Євросоюз відмовився від імпорту українських фруктів та овочів

Нестабільність економічної ситуації також не спонукає наших аграріїв сіяти гречку. Зараз ціна за тону зерна гречки в межах 14 тисяч. Але ж через те, що ринок не регульований і дрібного та середнього аграрія ніхто не захищає, останній не ризикує сіяти цю культуру.