Спецоперація щодо агентів НАБУ

Коротко нагадаю вам зміст крайньої атаки на Антикорупційне бюро. Агенти НАБУ під прикриття з квітня цього року працювали над ліквідацією корупційну схему отримання українського громадянства за хабар. В період війни це питання національної безпеки. ФСБешний оперативник з нашим паспортом куди більша загроза, ніж без нього.

Читайте також: Яку секретну інформацію "Укроборонпром" міг передати компанії-самозванцю

Заступниця міграційної служби Діна Пімахова запропонувала агенту з легендою НАБУ "зробити" для його знайомого громадянство шляхом фальсифікації тестів ДНК та отримання відповідного рішення суду.

Перша заступниця голови Державної міграційної служби Діна Пімахова
Перша заступниця голови Державної міграційної служби Діна Пімахова

За реалізацію схеми потрібно заплати їй 30 тисяч доларів. При передачі чиновниці частини цією суми агента НАБУ під прикриттям затримує СБУ та Генпрокуратура. Звинувачують останнього в провокації на хабара, ще й офіційно вручають підозру йому та двом його колегам.

Поза межами здорового глузду є сам факт зриву генпрокурором операції НАБУ і звинувачення прокурорами агента, коли чиновниця на відео сама описує схему і називає розмір хабара. Проте Юрій Луценко вирішив пробити дно і оприлюднив імена агентів під прикриттям, а також документи з фотографіями, які вилучили на конспіративній квартирі.

Агент під прикриттям
Агент під прикриттям

Загалом неадекватність дій Луценка є безпрецедентною. Він не тільки порушив закону, а й поставив під загрозу життя цих людей та безпеку їх родин. Я не знайшов в новітній історії прикладів, коли генеральний прокурор зливає агентів під прикриттям правоохоронного органу власної країни.

Реакція світу

Позиція ЄС. Євросоюз офіційно звинуватив Генпрокуратуру в підриві роботи НАБУ:

Публічне розкриття Генеральною прокуратурою деталей розслідування фактів корупції суттєво послаблює можливості Національного антикорупційного бюро проводити ефективні розслідування, а також підриває віру людей у можливість ефективної протидії корупції.

В Брюсселі наголосили, що боротьба з корупцією залишається "ключовим елементом розвитку відносин України та ЄС", і заявили, що від ефективності антикорупційної компоненти залежить успіх всіх інших реформ.

Ця офіційна заява говорить, що спроби Юрія Луценка знищити НАБУ, можуть коштувати нам безвізу з ЄС. Я процитую одну з найважливіших вимог Плану дій з візової лібералізації:

Створити дієве та незалежне Національне антикорупційне Бюро.

Згідно з механізмом призупинення безвізу (це механізм – частина європейського законодавства), ЄС відстежує виконання безвізовими країнами вимог, які були частиною Плану дій з візової лібералізації. Відкат по цих вимогах - підстава запуску зупинки безвізового режиму з ЄС. Бажання Луценка захистити корупціонерів та знищити НАБУ може позбавити нас безвізового режиму з ЄС.

Тепер про позицію США, яку було зафіксовано на найвищому можливому рівні. Офіційна заява Державного департаменту США з цитатою Державного секретаря США, розміщена на офіційному сайту.

Читайте також: Про безкарних сепаратистів і новий виборчий закон

"Останні події, зокрема зрив розслідування корупції на високому рівні, затримання посадових осіб з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і вилучення чутливих файлів НАБУ, викликають занепокоєння щодо прихильності України боротьби з корупцією.

Ці дії, очевидно, є частиною зусиль з підриву незалежних антикорупційних інститутів, які Сполучені Штати та інші країни допомогли підтримати. Це підриває довіру громадськості і загрожує зменшенням міжнародної підтримки України".

Бажання Луценка захистити корупціонерів та знищити НАБУ, серйозно наближає Україну до втрати ключового союзника у протистоянні з Росією. Думаю, всі зрозуміло до яких катастрофічних для України наслідків це може призвести.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Ви думаєте, Луценко зрозумів яких дров наламав, захищаючи корупціонерів? Та йому начхати. Він продовжує атаки на НАБУ та його директора Ситника. Луценко оббріхує Антикорупційне бюро з трибуни ВРУ, при чому робить це відверто і нахабно. Кілька прикладі з його останнього виступу.

Ніхто в ГПУ не розсекречував так званих агентів НАБУ. Першу заяву про те, що Катерина С є "агентом Катериною" зробила прес-служба НАБУ,
– заявив Луценко.

Луценко цинічно обманює прямо з трибуни Верховної Ради. Насправді особисті дані негласних працівників НАБУ було оприлюднено на відео Генпрокуратури, а також в дописі прес-секретарки Луценка.

З трибуни Луценко заявив, цитую:

НАБУ повернуло до державного бюджету України у порядку спецконфіскації 26 тисяч гривень.

Чергова маніпуляція Луценка. Насправді ж за розслідуваннями НАБУ відшкодовано понад 136 мільйонів збитків, за рішенням суду компенсовано понад 21 мільйон, а на рахунки в тому числі державних (тобто наших з вами) підприємств повернуто понад 750 мільйонів гривень.

Схоже, що у Луценка проблеми не лише з юриспруденцією та совістю, а й з арифметикою.

Підсумки

Захищаючи корупціонерів і намагаючись знищити НАБУ Юрій Луценко, оком не моргнувши: ставить під загрозу і наш безвіз з ЄС, і підтримку України урядом США. До того ж ще й, оббріхує Антикорупційне бюро на всю країну прямо з трибуни Верховної Ради України.

Читайте також: Прокурори Апокаліпсису, або Як зіпсувати, продати й вихолостити всі справи Майдану

Тепер питання, що з цим діячем робити. Показати, що є червоні лінії, які не можна переступати. Саме для цього Автомайдан в суботу поїде до будинку Луценка. Заодно привеземо йому заслужений прапор захисника корупціонерів.