Чи справді так багато американців ненавидять Дональда Трампа? Кореспондент 24-го каналу вирушив до Сполучених Штатів, аби розпитати тамтешніх жителів, як вони оцінюють роботу свого президента.

Читайте також: "Не витримав критики": Трамп заснув під час виступу Обами

Гучним обіцянкам Дональда Трампа знову зробити Америку великою вірять усе менше американців. Два роки тому перемога 70-річного мільярдера на президентських виборах стала для країни справжньою політичною сенсацією.

Президент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп

Та якщо тоді прихильників та противників у нього було відносно порівну, то за два роки президентства Трампа американців, які не хочуть бачити його в Білому Домі – побільшало.

Трамп – національна катастрофа, він ганьба для всієї країни. Мене так дратує, що Америка дійшла до моменту, що цей дурень, цей тип піднявся настільки високо,
– сказав американський актор Роберт де Ніро.

Армія його критиків продовжує зростати. "Дональд Трамп уособлює все, що любить Америка і те, якою вона хоче бути – багатою, впливовою, де кожен може робити усе що хоче, говорити усе що хоче і бути тим, ким захоче", – прокоментував американський репер Ice Cube.

За результатами останніх – вересневих – опитувань, роботою президента незадоволені майже 40% громадян. Їх бентежить, що через Трампа світ втратив повагу до Сполучених штатів. Більш того, вони переконані: їхній президент зовсім не прагне служити країні.

Я не голосувала за Трампа, я не його фанатка і я не думаю, що він хороший президент для країни. А ще я не думаю, що він поважає конституцію США,
– заявила мешканка США Мішель.

Два роки тому за Трампа голосували не тільки бідні і безробітні. Широку народну підтримку далекому від політики бізнесмену забезпечили загальне розчарування у політиках старого штибу. А також відчуття незахищеності і хвилювання за власне місце у світі, яке охопило чимало американців.

Його виборці дійсно хотіли бачити Америку "знову величною". Мріяли, аби новий президент нарешті попіклувався про їх добробут, зупинив нелегальних мігрантів та дав відсіч тероризму. Глобальні проблеми – на кшталт війни в Сирії чи агресивної політики Путіна – не надто турбували прихильників Трампа. Два роки по тому навіть ті, хто віддав йому свій голос – набагато стриманіші.

Читайте також: Трамп назвав винних у його ймовірному імпічменті

Економіка – чи не єдина сфера, де чинний президент може похвалитися здобутками. Його політику в цій сфері схвалюють 70% американців. І економіка за Трампа дійсно пішла вгору. Та попри це причин для зростання антитрампівських настроїв – вистачає: стіна на кордоні з Мексикою, погрози вийти з ВТО, відверте загравання з очільником Кремля.

Зустріч Путіна і Трампа в Гельсінкі
Зустріч Путіна і Трампа в Гельсінкі

Після зустрічі президентів у Гельсінкі Білий Дім ще довго гасив шквал критики. А гучні справи проти двох соратників Трампа – його адвоката та екс-глави штабу – розбурхали вогонь. Крім того, по рейтингу президента б'ють його расистські висловлювання, сварки з журналістами та скандальні твіти.

Одне з того, що найбільше хвилює людей, коли йдеться про Дональда Трампа – це його нетерпимість, його нетолерантність,
– додав політичний оглядач Карл Халс.

Зараз майже половина жителів США мріють посунути очільника Білого дому з крісла – свідчать опитування. Петицію про імпічмент підписали вже 6 мільйонів американців. Втім, здійснити це складно. Більшість у Сенаті мають однопартійці Трампа – республіканці. І 90% з них – на його стороні. Імпічменту вони не підтримають.