таку думку Друзенко висловив у коментарі сайту "24".

В європейських державах раніше домінували інтегратори, певною мірою інтернаціоналісти, а зараз посилюється вплив сучасних націоналістів з нотками популізму. Це зумовлює зміну у стосунках з Україною. Зокрема, в Польщі зміна поглядів щодо України сталася після приходу до влади праворадикальної "Права і справедливість",
– пояснює він.

Друзенко нагадує: Угорщина прямо заявляє, що робитиме все на зло Україні. Румунія говорить м’якше, але до дружніх держав її точно не зарахуєш. Польща кардинально змінила політику з часів золотого періоду нашої дружби, коли вона була нашим адвокатом в Європі. В Білорусі викрадають українських громадян і проводять військові навчання з країною-агресором Росією. В Молдові є Придністров’я – російський анклав, який тягнеться вздовж половини спільного кордону.

Зберігається тактичний союз з Туреччиною, але, наголошує експерт, президент Ердоган чітко знає, що не буває постійних союзників, а є постійні державні інтереси. Туреччина, підкреслює Геннадій Друзенко, претендує на домінування в Чорноморському регіоні, і ще питання, куди після Росії попливе Крим.

Україні теж потрібно вписуватися в цей тренд, чітко заявляти про свої позицію і права. Насамперед на нашу історію і її інтерпретацію. Чиїм ім’ям називати наші вулиці, кого ставити в пантеон героїв – суто внутрішня українська проблема,
– говорить Друзенко.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський заявив про питання складання "чорних списків" cеред українських політиків з антипольськими поглядами. Президент Польщі Анджей Дуда закликав Петра Порошенка не призначати на посади чиновників з антипольськими поглядами. А віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур назвав польським місто Львів. Раніше розгорівся "мовний" скандал з Угорщиною і Румунією через ухвалення Верховною Радою закону про освіту.

Більш детально про проблеми в двосторонніх стосунках України з європейськими сусідами читайте в матеріалі: Від кола друзів до кола опонентів: що стоїть за скандалами з європейськими сусідами?