Познань – місто з найнижчим показником безробіття в Польщі. За данними державного органу статистики, тут менше 2% людей не працевлаштовані. Це близько 10 тисяч людей на півмільйонне місто.

Читайте також: "Щоб бандерівці не зробили реліквію": уламками пам'ятника УПА у Польщі виклали дорогу

Секрет найнижчого у Польщі показника безробіття – приватний бізнес. Тут 70 тисяч таких підприємств. Одне з них належить Олексію. Він переїхав у Познань на навчання. Аби не сидіти на шиї у батьків, вирішив сам заробляти. Знайшов компаньйона і відкрив у центрі міста кав'ярню. Назвали її "Єнот". У хлопця є така ж тваринка, і іноді її приносять на радість відвідувачам. Назвали пухнастика Роккі. Єнот любить бавитись з відвідувачами і копирсатись в їхніх речах, наче охоронець. Завдяки йому заклад став місцевою зіркою.

У відкритті нічого складного немає. Є можливість відкрити фірму через інтернет, наприклад. Я так і робив. За допомогою бухгалтера зареєстрували спілку через інтернет, пішло на це близько тижня. І починали працювати,
– розповів співвласник кав'ярні у Познані Олексій Курений.

Таких, як Олексій, в Польщі близько мільйона. Українці щороку їдуть на заробітки до сусідів. За останніми даними, щомісяця кожен відправляє додому у середньому 200 доларів.

Українці обирають Польщу через вищі зарплати, ніж в Україні, розповідає гід Олексій Артишук. Адаптуватись йому допомогла українська діаспора. Тепер він сам допомагає співвітчизникам. Їх нині легко зустріти на вулицях будь-якого польського міста.

На сьогодні, перш за все, українці за контрактом працюють в торгівлі. Практично немає такого супермаркету в Польщі, де б не працювали люди з України. Працюють в послугах ресторанних, в готелях практично так само. Потихеньку починають займатися і більш кваліфікованою роботою, тобто і залізниця, і будівництво, і транспорт,
– зазначив Артишук.

Через велику кількість вільних вакансій українці в Польщі затребувані. Бо місцеві жителі все частіше їдуть на заробітки до ЄС, найчастіше до Німеччини. А головне працевлаштовують наших тут офіційно.

Знайти заробіток можуть і люди без досвіду роботи. Наприклад, студенти. Вони можуть організовувати вечірки.

Вечірки – це найприбутковіший бізнес для студента. Так, це нестабільний заробіток. Але влаштовуючи такі проекти раз-два на місяць, можна непогано заробити,
– поділився студент-організатор вечірок з України Матвій Онищенко.

Нині в Польщі безробітних вдвічі менше, ніж в Україні. Зокрема і через масштабні будівельні проекти Євросоюзу. Відтак, навіть попри напружену політичну ситуацію між країнами, польській економіці без українських працівників не обійтись.