В "Укроборонпромі" з гордістю повідомили, що американська компаніія готова вкласти 150 мільйонів доларів у Харківське авіаційне виробниче підприємство.

Читайте також: "Калашніков – гудбай!": Україна знайшла гідну заміну радянському автомату

"Ця домовленість із залучення інвестицій з США є надважливою подією для України. Вперше на авіабудівне підприємство нашої країни заходить потужний інвестор міжнародного рівня, який планує вкладати кошти протягом багатьох років", – зазначили у підприємстві.

Ім’я потужного інвестора – Oriole Capital Group. Контракт із нею, за словами директора підприємства Романа Романова, був підписаний на авіавиставці у Дубаї.

Журналісти 24 Каналу вирішили перевірити, що ж це за компанія.

Із сайту цієї компанії справді видно, що займаються вони літаками. Проте сайт у них зовсім новенький, створений у 2017-му році. Але найцікавіше не це. У розділі "Новини" всього одна замітка, і, власне, це замітка про контракт із "Укроборонпромом". Більше ніяких новин у цієї компанії немає. Ні успішних проектів, ні прикладів співробітництва бодай з кимось. Нічого. Навіть про цьогорічну авіавиставку у Дубаї, де нібито підписали контракт із нашим оборонним підприємством, жодної згадки.

Читайте також: "Маскі-шоу" скасовується: як працюватиме закон про обмеження дій силовиків під час обшуків

Попри низку корупційних скандалів із "Укроборонпромом", керівництво підприємства залишається незмінним.

Якщо дивитися на структуру всього "Укроборонпрому", то це найзвичайніша гоп-компанія з Херсонщини. Подивимося на Романа Романова. Це керівник штабу Петра Порошенка, він був офіційним дилером "Богдана", теж Петра Порошенка до речі,
– різко висловився волонтер Благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук.

Варто також згадати нещодавний сканадал із закупівлею БТР "Тритон" для прикордонників, який виготовляє "Кузня на Рибальскому". Підприємсто, яке також пов’язане із президентом Порошенком. Цією обородкую зацікавились у НАБУ. Нібито бойові модулі для тритонів продавали утричі дорожче. Проте перевірити, як проводився тендер і що закуповували, неможливо.

"Останнім часом все, що стосується закупівель озброєння, покривається грифом "Секретно", і, прикриваючись державною таємницею, вони практично уникають будь-якого виду звітності", – зазначив військовий експерт Олег Жданов.

Простою мовою: уточнити умови контракту із цією сумнівною американською компанією-одноденкою – неможливо. І цілком вірогідно, що ця історія може закінчитися черговим "лижним інструктором".