Таку заяву священнослужитель зробив у коментарі телеканалу "Прямий".

Читайте також: Чи страшні покарання Москви за перехід до ПЦУ: Епіфаній зробив важливу заяву

"Ієрархи Московського патріархату в Україні взагалі не бажають вести будь-який діалог. Ми є відкритими, готовими сідати за стіл переговорів, знаходити спільну мову. Але це з нашого боку – тільки бажання. Із їхнього боку ми не бачимо бажання. Ми тільки пересікаємося з ними на урочистих заходах, державних урочистих заходах, вітаємося, і на цьому всі наші взаємини закінчуються", – переконує священнослужитель.

Водночас він підкреслив, що діалог буде налагоджено тільки з тими, хто прагне єднання.

"Бо якщо ієрарх не прагне єднання, він бачить себе тільки у складі Російської православної церкви, то ми ніколи з ним не знайдемо спільної мови. Ми будемо шукати діалог із тими, які є українцями, які прагнуть єднання та які хочуть мати єдину помісну православну церкву", – зауважив Епіфаній.

За його словами, є багато тих, із ким вони будуть налагоджувати взаємини.

Нагадаємо, раніше митрополит Епіфаній заявляв, що не поминає під час літургії в церкві голову РПЦ патріарха Кирила. Як зауважив предстоятель ПЦУ, він не робить це через війну на Донбасі, яку почала Росія після незаконної анексії Криму.

Як створювали Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Зокрема, сваященнослужителі їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту, Україні й було ухвалено дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

15 грудня під час Об'єднавчого собору православні архієреї оголосили про об'єднання українських церков в Єдину помісну незалежну церкву. Її офіційна назва звучить так – Українська помісна автокефальна православна церква. Предстоятелем Єдиної помісної православної церкви став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній. Його кандидатуру підтримала більшість архієреїв на Об'єднавчому соборі в Києві. Кафедральним собором Православної церкви України стане Михайлівський Золотоверхий собор, а не Софія Київська як повідомляли раніше.

Що відомо про митрополита Епіфанія?Він був "правою рукою" Філарета в церковному управлінні Української православної церкви Київського патріархату. За церковними мірками, він є дуже молодим предстоятелем церкви, йому – 39 років. Родом митрополит Епіфаній з Одещини, постриг у ченці та духовне ім’я отримав у 2007 році. Раніше Епіфаній наполягав, що на православну церкву здійснюють вплив спецслужби Росії та був переконаний щодо існування в її лавах спецагентів. Наслідком такої політики Росії митрополит Епіфаній називав розділення українського православ'я ще з початку 90-х років.