Перший помічник президента Сергій Шефір в інтерв'ю LB.ua зауважив, що ймовірно, скасуванння параду було "емоційним" з боку Володимира Зеленського.

Важливо: Зеленський назвав термін, коли очікує завершення війни на Донбасі

"Може, це було емоційно. У мене засіли в голові спогади про Іловайський котел 2014 року. Тоді я чув і читав думки військових, що в зв'язку з парадом сталася та трагедія, що якісь війська або техніка не були вчасно відправлені на фронт. Тому парад як популізм, мені здається, не потрібен", сказав Шефір.

За словами помічника глави держави, наразі в Офісі президента роздумують над альтернативою параду на День Незалежності.

Може, це суб'єктивне моє ставлення, але я вважаю, що парад як демонстрація сили хороша для країн на кшталт Росії, тоді як у нас в армії все недобре по відношенню до людей... Я вважаю, що парад – спосіб показати швидку перемогу. У нас таки не спринтерська дистанція,
– додав чиновник.

Окрім того, Шефір заявив, що президент РФ Володимир Путін може перестати проявляти агресію і сприяти поверненню миру в Україну. У Кремлі розуміють, що українська армія стала набагато сильнішою з того часу, коли РФ напала на Донбас і Крим.

"Вона набагато сильніше, ніж в 2014 році. Путін може піти на мир, тому що армія, яка зустрічала опір з боку України в 2014 році, і сьогоднішня два різних рівні за бойовим досвідом, за оснащенням. Але ми також бачимо, чого ще не вистачає і як живуть солдати в АТО", підсумував він.

Чому в Україні скасували парад на День Незалежності? Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким параду на День Незалежності не буде. Грант назвав щорічний парад "помпезним і недешевим". Водночас преззидент запевнив, що святкування Дня Незалежності відбудеться – однак у новому форматі.

Натомість гарант пропонує виділити 300 мільйонів гривень для премії українським військовим. Премії отримають і "солдати строкової служби, сержанти, офіцери – всі". Зеленський наголосив, що обов’язково гроші виділять військовим, які виконують завдання в зоні проведення операції Об’єданих сил.

Минулорічний парад з нагоди 27-ї річниці Незалежності України та 100-ї річниці відродження Української державності мав назву "Марш нової армії". У ньому взяли участь понад 4,5 тисячі військовослужбовців та 250 одиниць військової техніки.