Згідно з цим законопроєктом, на засідання будь-якого органу влади журналісти зможуть акредитуватися лише тоді, коли отримають національну прескарту від Асоціації професійних журналістів України.

Читайте також: Кримінальна відповідальність за фейки: як виглядатиме фінальний варіант законопроєкту

У Мінкульті пояснюють, що таким чином хочуть очистити інформаційне поле від псевдожурналістів. Однак медіаексперти називають це спробою знищити вільну пресу.

Ті, хто не захоче стояти поряд з людьми, які поширюють джинсу чи проросійські фейки, не вступлять (в Асоціацію журналістів, – 24 канал), а для інших не буде таких обмежень. Ми можемо отримати зворотну ситуацію – захищатимемо недобросовісних, а не стандарти,
– пояснив медіаюрист Роман Головенко.

Проєкт закону ще не зареєстрований в Раді. Його цього тижня вперше обговорили з журналістами і погодились доопрацювати.

Окрім штрафів, які стягуватимуть після третього поспіль порушення, журналістів також можуть притягати до виправних робіт, а в окремих випадках і позбавити волі на сім років. Нові правила хочуть поширити не лише на журналістів, а навіть на блогерів. Кримінальна відповідальність передбачена і за створення армій ботів. Уповноваженого з інформації, який має стежити за порушеннями, призначить Кабмін. Він буде моніторити всі ЗМІ, соцмережі і сайти на наявність дезінформації.

Та експерти вважають, що закон не зупинить поширення фейкових новин, адже для цього юридичні формулювання надто розмиті. Запропонований документ розкритикували вже навіть в Раді Європи і ОБСЄ.

Журналіст Роман Скрипін вважає, що замість "боротьби з пропагандою" цей законопроєкт посягає на свободу слова і заганяє журналістів в непотрібні рамки.

Те, що пише в цьому законопроєкті – це ахінея, цензура і повернення до 16 січня. Не так борються з дезінформацією,
– сказав Скрипін.

Законопроєкт про протидію дезінформації: що відомо

  • 17 січня Мінкульт представив законопроєкт про протидію дезінформації у ЗМІ. Він діятиме тільки протягом періоду російської агресії в Україні.
  • Коли представляли законопроєкт, говорили про максимально суворе покарання за фейки – ув'язнення на термін від п'яти до семи років. За поширення недостовірної інформації документ передбачає штрафи та позбавлення волі.
  • Законопроєкт також спрямований на підвищення рівня медіаграмотності населення, органів держвлади та місцевого самоврядування.
  • Також пропонують запровадити інститут уповноваженого з питань інформації, який реагуватиме на заяви про дезінформацію.