Рішення Венеціанської комісії щодо нового українського освітнього закону очікується у грудні. А от місцеві буковинські чиновники, не дочекавшись офіційної відповіді, продовжують мовні пристрасті і тепер звернулись за захистом до омбудсмена щодо порушення прав нацменшин на освіту. Одразу відреагувала Угорщина.

Угорщина блокуватиме будь-яке подальше зближення України та ЄС через закон "Про освіту". Ми гарантуємо, що це за
шкодить Україні в майбутньому
– сказав Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Каменем спотиканняв в законі про освіту стало навіть не 12-річне навчання чи об’єднання предметів. Закарпатців обурила лише сьома, так звана "мовна" стаття, яка на їхнє переконання, обмежує права нацменшин. Адже за документом з 5 класу навчання можливе лише українською мовою.

Читайте також: Титанова імперія Фірташа: як олігарх торгує з окупантом

В Міністерстві освіти розповідають, що над підручниками і перекваліфікацією вчителів – працюватимуть. Але наголошують реформа потрібна, саме в такому варіанті, як за неї проголосували депутати, адже рівень володіння державною мовою випускників шкіл нацменшин – плачевний.

В Закарпатській області в румуномовних і угорськомовних школах 63 % не складають іспит з української мови і звичайно треба думати, як навчити їх української мови, як змінювати підходи відповідно збільшувати сфери української мови в їхньому житті. Тому, що вони живуть в чужомовному оточенні,
– сказав заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

У чому насправді криється причина сепаратистських настроїв на Закарпатті – дивіться у розслідуванні ЦРУ.