Часто траплялися випадки, коли українським політикам, або бізнесменам, олігархам дозволяли наживатись на російському газу. Вони перепродавали його в Європу, накопичуючи при цьому шалені капітали. Таким чином РФ створила потужний олігархічний та політичний клас в Україні, який зміг відстоювати проросійський вплив на нашій території. Такий підхід, зрозуміло, практикувався протягом багатьох років. І сьогодні, на превеликий жаль, дає свої плоди.

Читайте також: "Північний потік-2": "Газпром" може залишитись з носом через бойкот Данії

Щоправда з моменту окупації Криму і Донбасу, Україна змінила вектор дій на ігнорування російського газу та започаткувала Стратегію енергонезалежністі, і в цьому році вже видно перші її плоди. Нарощування видобутку наразі дає практично 15 мільярдів кубометрів газу, а згідно планів Кабміну, у 2020 році збільшиться до 20 мільярдів. Що буде нормою, яка дозволить себе вільно почувати на енергетичному ринку та ні на йоту не залежати від імперського сусіда.

В той час, як при Януковичі ми закупали 30 мільярдів кубометрів газу і були найбільшими покупцями російського блакитного палива в світі, причому за найдорожчу ціну. Сьогодні ж ми частково видобуваємо його вдома, частково закупаємо у наших партнерів на Заході. Плюс реально зменшили вжиток.

Якщо до 2020 року Уряду вдасться провести заплановані дії, наша країна, як мінімум, почне впевнено стояти на ногах, не будучи енергетично залежною від Росії. А позбувшись залежності від кремлівського впливу, від російських енергоносіїв, ми зможемо диктувати власну політику у власній країні, якби парадоксально це не звучало.

Окрім нарощення видобутку, Україна, як держава, займається і спробами зменшити рівень корупції у Нафтогазі та бізнесі, який має дотичність до газовидобування. Зрозуміло, що новопризначена наглядова рада буде цьому тільки сприяти, враховуючи персоналії та їх авторитет, які до неї входять.

Що необхідно робити Україні далі?

Україні варто бути більш активним гравцем на світових ринках, наприклад, Польща, яка є нашим сусідом і має схожі загрози, є набагато активнішою, вона створює більше ідей та проектів, займається диверсифікацією. До речі, скоро поляки вже будуть закуповувати американський скраплений газ, вони більш рішучі у протистоянні Росії по «Північному потоку». Тому Україні потрібно запозичати кейси і співпрацювати і з Польщею, і з Німеччиною, із ЄС та США у протистоянні російській політико-енергетичній загрозі.

Найголовніше – це інвестувати у енергетичну незалежність своєї країни, у боротьбу з корупцією, і виводити Україну з тої депресивної зони, в яку нас завела Росія свого часу, просто купивши наші політичні еліти. Еліти, які не бачать майбутнього без російського газу та погоджень своїх рішень із Кремлем. Таким варто перекривати кран.

Читайте також: "Корисні ідіоти" Путіна в Європі: екс-глава розвідки Польщі пояснив, як РФ дестабілізує Захід