Згідно із законодавством, інавгурація Зеленського має відбутись не пізніше ніж через 30 днів від офіційного оголошення ЦВК результатів виборів. Тому, офіційно політик стане президентом не пізніше 3 червня.

Читайте також: Інавгурація Зеленського: ймовірна дата

Сам Зеленський хоче, щоб інавгурація відбулася 19 травня. Однак остаточну дату може визначити Верховна Рада на засіданні 15 травня.

Хто і коли пропонує провести інавгурацію Зеленського?

  1. Нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Куренной – 17 травня;
  2. Позафракційний нардеп Сергій Міщенко – 19 травня;
  3. Позафракційний нардеп Віктор Балога – 19 травня;
  4. Нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Каплін – 19 травня у Верховній Раді і 3 червня на НСК "Олімпійський";
  5. Позафракційний нардеп Віталій Купрій – 20 травня і 26 травня;
  6. Нардепи Андрій Тетерук, Юрій Береза, Михайло Хміль, Остап Єднак, Олексій Мушак – 28 травня;
  7. Нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Сугоняко – 1 червня.

Фракція "Блок Петра Порошенка"

13 травня БПП зібралася на термінове засідання, аби визначитись, за яку дату інавгурації Зеленського голосувати.

"Цього тижня, я підтримую голову ВР, парламент визначить дату інавгурації новообраного президента України. Фракція БПП буде голосувати не за одну постанову", – прокоментував глава БПП Артур Герасимов.

За його словами, лідер партії Петро Порошенко готовий передати повноваження президента України Зеленському і не має заперечень проти будь-якої дати.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч"

Парламенська фракція підтримає ту дату інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського, яку він сам пропонує – 19 травня. Садовий пояснив, що "Самопоміч" не бачить жодних причин для затягування" церемонії.

Також, партія не проти, аби Верховна Рада була розпущена і парламентські вибори відбулися раніше, аніж восени 2019 року.

Коаліції реально нема і це всі розуміють. Але на нові вибори варто йти з новими виборчими правилами. Зміни так зміни,
– підсумував Садовий.

Читайте також: Інавгурація Зеленського: хто зі світових лідерів може приїхати в Україну

Фракція "Батьківщина"

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко сказала, її фракція готова підтримати будь-яку дату проведення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського.

Ми будемо голосувати за будь-яку постанову: 19, 20, 28 травня, а також 1, 2 червня. Там, де буде консолідація парламенту і також погодження нового президента,
– сказала Тимошенко.

Водночас, заступник голови фракції Сергій Соболєв заявив, що "Батьківщина" за те, аби інавгурація Зеленського відбулась якнайшвидше.

Фракція "Народний фронт"

Своєю чергою, у "Народному фронті" вважають 19 травня датою недоцільною для проведення інавгурації Зеленського.

"19 травня – день трауру, ми повинні схилити голову в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури чи реваншу російської гегемонії. Разом з тим вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу в урочистій атмосфері. Для цього підійде й інший день", - заявив глава фракції Максим Бурбак.

Трохи згодом перший заступник Бурбака, Андрій Тетерук, заявив, що фракція у парламенті виступає за те, щоб інавгурацію Зеленського провели 28 травня. Відповідний проект постанови депутати від "Народного фронту" планують внести до Ради 14 травня.

"Народний фронт" на засіданні фракції проголосував одноголосно за те, щоб інавгурацію було проведено саме 28 травня. Це знімає більшість непорозумінь, які є в процесі обговорення цього питання", – вважає Тетерук.

На його думку, запропонована дата є єдиною, яка дійсно здатна консолідувати парламент.

інавгурація Зеленського
Коли Зеленський стане президентом: інфографіка 24 каналу