Гроші на 300% виплати медпрацівникам, які борються з коронавірусом, були перераховані в повному обсязі. Вони надійшли в області, а звідти – у медзаклади. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду, інформує 24 канал.

До теми Директор міської лікарні Глухова оголосив голодування: причина

Ми дали коштів значно більше, ніж була потреба. Наш аналіз показує, що не всі департаменти охорони здоров'я спрацювали правильно. Тому прошу голів ОДА ініціювати службове розслідування щодо нарахування заробітної плати працівникам, що борються з коронавірусом,
– зазначив Шмигаль.

За результатами розслідувань, наголосив глава уряду, треба винести відповідні дисциплінарні стягнення. Найбільші претензії у Кабміну – до голів ОДА та регіональних керівників департаментів охорони здоров'я.

Задля виплати заробітної плати у березні була перерахована медична субвенція в обсязі 905 мільйонів гривень. 2 квітня був підписаний наказ, у якому були перераховані всі спеціальності, які отримають надбавки. Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов.

Кількість таких працівників склала 5 435 загалом. Вони безпосередньо працювали з коронавірусом. Потреба в коштах на виплати – 181 мільйон 661 тисяча гривень. Тобто ми перерахували 905 мільйонів при потребі 181 мільйон,
– розповів Степанов.

На місцях, пояснив міністр, почали користуватись наказом Мінсоцполітики від 2003 року, у якому мовиться про оплату фактично відпрацьованих годин.

Степанов провів нараду з заступниками голів ОДА та очільниками обласних департаментів охорони здоров'я. До 8 травня медпрацівники повинні отримати всі виплати в повному обсязі. Хто не отримає грошей – може звертатись на гарячу лінію МОЗ.

Зверніть увагу! Усі області, крім Донецької, виплатити меншу кількість грошей медикам, ніж потрібно.

На проблеми з заробітною платою лікарів відреагував і президент Володимир Зеленський.

Це тягнеться надто довго. Якщо місцева влада не може впоратися з нарахуванням обіцяних і справедливих доплат, треба шукати, хто нестиме відповідальність,
– повідомив Зеленський.

Зазначимо, що з 1 квітня нарахування відбуватиметься за іншим механізмом. Виплати заклали у так званий тариф COVID-19. Сума грошей, розрахованих на лікування одного хворого на коронавірус, покриває і 300% виплати для лікарів.

Збільшення окладів передбачені у договорах, які укладає Національна служба здоров'я України. Укласти договори з медзакладами повинні протягом 1 – 2 днів.

Що відомо про зарплати медиків під час COVID-19

  • Через спалах коронавірусу в Україні уряд пообіцяв доплати лікарям, які лікують хворих.
  • У березні медикам нарахували надбавку в розмірі до 300%, але не від зарплати, а від окладу. Тому вона була не такою значущою, як обіцяли.
  • Але вже у квітні лікарі мали отримати надбавку до всієї зарплати, яка враховує стаж. Відповідно вона мала б бути більшою, ніж у березні.
  • Однак замість обіцяних доплат за квітень, деякі лікарі отримали навіть менші зарплати, ніж у попередні місяці. Через це у різних містах вийшли на протест.