Про найцікавіші моменти з передвиборчих дебатів чинного президента США республіканця Дональда Трампа й демократа Джозефа Байдена, який колись був віцепрезидентом, розповідає 24 канал з посиланням на CBSN.

Цікаво Вибори у США: експосол спрогнозував, які наслідки вони матимуть для України

Нинішні дебати були лише першими з двох перед виборами, так званими "тренувальними". Наступні дві зустрічі заплановані на 15 і 22 жовтня. Регламент дебатів – 90 хвилин та 6 блоків питань.

У дебатах 29 вересня (старт о 4 ранку 30 вересня за Києвом) кандидати мали брати участь разом з помічниками, але цього так і не сталося: Байден і Трамп і без помічників мали про що поговорити.

Основні теми, які обговорювали кандидати

  • Минуле Трампа та Байдена.

Цей короткий блок містив представлення модератором дебатів обох кандидатів.

  • Верховний Суд.

У цьому блоці говорили про заміну у Верховному Суді США померлої судді Рут Гінзбург. Річ у тім, що суддю призначають пожиттєво, а Трамп вже подав нову кандидатуру. Тобто, навіть якщо він вибори програє, демократи вже нічого зі складом суду зробити не зможуть.

На цьому грунті Трамп і Байден навіть посварилися (не вперше й не востаннє під час дебатів): Байден назвав Трампа брехуном і клоуном, а Трамп сказав "у тобі немає нічого розумного, Джо".

  • Пандемія COVID-19.

Цей блок обертався навколо заяв Трампа про те, що він "має план виходу з коронакризи", а Байден заявляв, що Трамп "жодного плану не має", а от він, Байден, має.

Утім, до конкретного представлення планів мова не дійшла, адже кандидати постійно сварилися та перебивали один одного.

  • Расові протести й насильство у містах.

Майже 18 хвилин з 90 Байден та Трамп присвятили цьому пункту, адже після смерті афроамериканця Джоджа Флойда США охопили масові антирасистські та антиполіцейські протести.

На жаль, кандидати не говорили про шляхи подолання кризи, а більше звинувачували один одного у расизмі, згадуючи біографію один одного аж до початку 90-х.

  • Чесність майбутніх виборів.

Тут позиція кандидатів відмінна щодо голосування дистанційного, тобто поштою.

Байден у цьому не бачить нічого поганого, а от Трамп вважає, що відбуватимуться фальсифікації.

  • Економіка.

Блок економічних питань стосувався бюджету – які суми у які галузі слід інвестувати державі. Однак предметної дискусії знову не вийшло.

Байден звинуватив Трампа у тому, що демократи передали йому квітучу економіку, а він все зіпсував, а Трамп переконував, що в разі перемоги Байдена економіка США просто рухне.

  • У підсумку журналісти й експерти-політологи в США вже висловилися з приводу перших дебатів Байдена і Трампа: дуже емоційні, і зовсім не конструктивні.

Дебати між Дональдом Трампом та Джозефом Байденом: відео

Календар президентських виборів у США:

  • 29 вересня 2020 року – перші дебати кандидатів ("тренувальні"), другі дебати будуть ближче до дня голосування,
  • 3 листопада 2020 року – день голосування, результати будуть відомі або ж вже увечері цього дня, або в найближчі кілька днів,
  • 20 січня 2021 року – інавгурація нового президента США.

Хто може виграти президентські вибори в США

За останніми опитуваннями, за 5 тижнів до голосування лідирує кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден, але відрив незначний. Опитування громадської думки:

  • Джозеф Байден – 47%,
  • Дональд Трамп – 45%.

Наразі прогнози зберігають інтригу. Значно більшим він був у період квітня – червня 2020 року. Тоді Джозеф Байден випереджав свого конкурента подекуди одразу на 10 пунктів.