Формат дебатів чітко прописаний 62 статтею у законі "Про вибори Президента України".

Читайте також: Закон про вибори президента: що потрібно знати про другий тур

Про що йдеться у статті Закону? Передвиборчі дебати проводяться за рахунок грошей Державного бюджету України. Вони можливі, якщо Центральна виборча комісія призначить другий тур. Теледебати проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин. Теледебати транслюються на UA:Першому, Національній суспільній телерадіокомпанії України, а також можуть безкоштовно транслюватися іншими каналами.

Що думає про дебати Володимир Зеленський?

Зеленський записав відеозвернення, у якому закликав чинного президента прийти на дебати на НСК "Олімпійський".

Звертаюсь до Петра Порошенка, ви кличете мене на дебати, мріяли, що я втечу, відморожуся, заховаюсь – ні, я це не ви у 2014 році. Я приймаю виклик,
– сказав Зеленський.

Читайте також: Зеленський викликав Порошенка на дебати: відео

Проте, кандидат у президенти озвучив Порошенку свої умови для проведення дебатів:

  1. Дебати мають бути на стадіоні НСК "Олімпійський";
  2. Усі канали мають право транслювати дебати наживо;
  3. Порошенко має визнати що він "йде на дебати не з бидлом, не з маріонеткою Кремля чи Коломойського, не з клоуном, не з ватніком, а з кандидатом у президенти Володимиром Зеленським;
  4. Кандидати мають пройти медичну експертизу.

Читайте також: Стадіон, так стадіон, – Порошенко відповів на ультиматум Зеленського

Крім того, у штабі Зеленського заявили, що для проведення дебатів на стадіоні НСК "Олімпійський" їхній кандидат очікує виконання всіх умов своїм опонентом на пост президента Петром Порошенком. Йдеться не просто про відповідь – "стадіон або не стадіон", а й про вибачення за те, що говорив на адресу Володимира Зеленського чинний президент.

Зеленський закликав Порошенка до дебатів: дивіться відео

Згодом у штабі Зеленського додали: вибачень вже не чекають, а от проводити дебати з Порошенком готові 19 квітня.

Увечері 4 квітня Зеленський опублікував свіже відео, в якому запропонував екс-кандидатці Юлії Тимошенко бути гарантом "чесних правил" майбутніх дебатів. І дав їй на роздуми 24 години. У штабі Тимошенко цю пропозицію проігнорували.

12 квітня штаб Зеленського оприлюднив нове відео, у якому вказаний точний час, коли Зеленський пропонує зустрітися Порошенку на стадіоні "Олімпійський" для дебатів. Так, Зеленський запрошує його на дебати 19 квітня о 19:00.

Читайте також: Зеленський звернувся з пропозицією до Тимошенко щодо дебатів з Порошенком: політики відреагували

Що думає про дебати Петро Порошенко?

У день першого туру президентських виборів, 31 березня, після оголошення результатів Національного екзит-полу, чинний президент у своєму прес-штабі заявив, що згідно з законом хотів би бачити на дебатах Володимира Зеленського.

Після звернення Володимира Зеленського, Петро Порошенко теж записав відеозвернення, у якому вказав, що погоджується на дебати. "Стадіон, так стадіон", – сказав Порошенко.

Дебати робляться не заради видовища на стадіоні. Дебати – це серйозна дискусія про стратегію розвитку країни,
– додав Порошенко.

Водночас чинний президент нагадав кандидату, що правила дебатів прописані в законі "Про вибори Президента України", та порадив йому ознайомитися з ними.

Читайте також: Будьте мужиком, приходьте на дебати, – Порошенко відповів Зеленському

Порошенко відповів Зеленському щодо дебатів: дивіться відео

А ще в Порошенка заявили, що він готовий оплатити зі свого виборчого фонду половину суми, необхідної для проведення дебатів на стадіоні "Олімпійський". Штаб чинного глави держави розраховує, що Зеленський заплатить другу половину за оренду і "також відзвітує, звідки ці гроші надійшли до виборчого фонду".

Напевно, має бути і рівномірна присутність уболівальників. Не може бути, щоб 60 тисяч було від одного кандидата, а 10 тисяч – від іншого. Тобто аудиторія повинна бути розділена пропорційно,
– сказав Медведєв.

Теоретично кандидати повинні сплатити оренду, викупити квитки, очевидно, роздати ці квитки своїм прихильникам, і запросити їх на дебати, додав спікер штабу Порошенка.

А радник чинного президента Ростислав Павленко виступив за проведення дебатів у два раунди: і на "Олімпійському", і 19 квітня на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Порошенко пропонує провести дебати у три етапи: щодо питань оборони та безпеки, щодо зовнішньої політики та щодо захисту конституційних прав і свобод громадян.

У штабі Порошенка 12 квітня уточнили, що на стадіон чинний глава держави і кандидат у президенти прийде 14 квітня. Захід таки відбувся на НСК, щоправда, як і очікувалось, без Зеленського. Порошенко годину очікував свого опонента на стадіоні, за цей час встиг відповісти на запитання журналістів, виступити перед людьми, що зібралися під НСК, і сфотографуватися із прихильниками.

Вже 15 квітня у штабі Порошенка здивували черговою заявою: Порошенко готовий прийти і 19 квітня на "Олімпійський", проте пропонує Зеленському змінити вказаний раніше час. Так, пропозиція Порошенка: провести дебати на стадіоні з 16:00 по 18:00, а після цього о 20:00 продовжити їх на Суспільному. Проте пізніше, чинний голова держави Петро Порошенко підтвердив, що дебати відбудуться 19 квітня о 19:00 на НСК "Олімпійський". Порошенко заявляв, що збирається встигнути і на національні теледебати на Суспільному, однак як це зробити наразі невідомо.

Читайте також: Як відбуватимуться дебати між кандидатами у президенти: відповіді на поширені запитання

Коли відбудуться дебати?

Кандидат у президенти Володимир Зеленський переконує, що його дебати з чинним українським президентом Петром Порошенком на НСК "Олімпійський" у Києві відбудуться 19 квітня. У свою чергу, Петро Порошенко закликав кандидата Володимира Зеленського 14 квітня з'явитися на стадіоні "Олімпійський" для проведення дебатів перед другим туром виборів. Проте, Зеленський так і не прийшов на них.

Раніше команда кандидата у президенти України Володимира Зеленського заявила, що він не готовий до дебатів 14 квітня на НСК "Олімпійський". Крім того, у команді Зеленського не виключають варіанту, що його дебати з чинним українським гарантом Петром Порошенком одночасно можуть відбутися у двох різних місцях – на НСК "Олімпійський" у Києві та у студії Суспільного. Для цього тут пропонують провести телеміст.

Офіційно на 19 квітня НСК "Олімпійський" уже замовлений на 19:00. Чинний голова держави Петро Порошенко підтвердив, що дебати відбудуться 19 квітня о 19:00 на НСК "Олімпійський". Суспільне погодилося відповідати за ефір дебатів на стадіоні, але мовник наголосив, що після завершення заходів "передвиборчої агітації" чекатиме кандидатів на національні теледебати.

Згодом Центральна виборча комісія дозволила перенести дебати на Суспільному з 20 години на 21:00, аби кандидати у президенти Петро Порошенко та Володимир Зеленський мали змогу взяти участь у неофіційних дебатах на НСК "Олімпійський". Тож теледебати на Суспільному відбудуться 19 квітня 2019 року з 21:00 до 22:00, а на НСК "Олімпійський" о 19:00.

Що відповів "Олімпійський" кандидатам?

Заступник гендиректора Національного спорткомплексу "Олімпійський" Віктор Анісімов заявив, що там не отримали жодного офіційного звернення щодо проведення дебатів. Наразі НСК "Олімпійський" очікує на рішення ЦВК. Вартості проведення таких дебатів зараз оцінити не можуть, адже наразі не озвучено технічних вимог від Суспільного. Водночас Анісімов наголосив, що всі технічні можливості провести дебати на стадіоні є – як з глядачами, так і без них.

Також на НСК "Олімпійський" прокоментувализаяву глави НСТУ Зураба Аласанії про вартість проведення дебатів на стадіоні. Так, Аласанія повідомив журналістам, що дебати на "Олімпійському" можуть обійтися, щонайменше, у 5,6 мільйона гривень. Своєю чергою, адміністрація спортивного комплексу звернулася до НТСУ з проханням відповідально підходити до оцінок вартості проведення ймовірних дебатів.

Звертаємо увагу на те, що без детального технічного завдання, розуміння формату й точної локації дебатів в межах арени, наявності чи відсутності глядачів та багатьох інших технічних і організаційних факторів, неможливо визначити точну вартість послуг із забезпечення організації та проведення заходу,
– заявили в НСК.

Що думає Суспільне про дебати на стадіоні?

На Суспільному запевнили, що вони мають технічну можливість провести трансляцію з НСК "Олімпійський" під час дебатів між кандидатами у президенти Володимиром Зеленським і Петром Порошенком.

Читайте також: Це буде шоу, – Аласанія про умову Зеленського до Порошенка щодо дебатів на "Олімпійському"

У свою чергу, керівник Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія у коментарі журналістам 24 каналу розповів, що ситуація між двома кандидатами переросла в інформаційну війну.

Це буде шоу, і воно там (у відео Зеленського, – 24 канал) звучить як ультиматум. Я не думаю, що інший кандидат погодиться на таке. І не думаю, що Зеленський розраховує на те, що Порошенко прийде,
– сказав Аласанія.

Згодом, Зураб Аласанія написав у себе на Facebook-сторінці, що Суспільне починає перемовини з усіма сторонами. Крім того, раніше у ЗМІ була озвучена приблизна сума в один мільйон, але після того, як все підрахували, вартість ймовірних дебатів на стадіоні збільшилася майже до 6 мільйонів гривень.

"Суспільне є готовими до дебатів 19 квітня о 20:00 упродовж однієї години, як зазначено в законі. А після того є можливим будь-який час і будь-який формат. Тобто ми є готовими надати кандидатам можливість більш вільно, поза межами офіційних дебатів і державних коштів, провести те, що можна назвати ток-шоу або щось у більш вільному стилі, з експертами та журналістами, якщо вони на це зголосяться", – розповів Зураб Аласанія на брифінгу 9 квітня.

Також на Суспільному розповіли, що робитимуть, якщо кандидати у президенти не з’являться в студії в час анонсованих офіційних дебатів.

Якщо кандидатів буде двоє – відбудуться дебати в жорсткому форматі, похвилинно прописаному постановою ЦВК.

Якщо кандидат буде один – він отримає всю цю годину для політичної агітації, згідно з законом.

Якщо кандидатів не буде – ця година піде на документальний фільм "Амстердам" з циклу "Дивовижні міста" із рухомим рядком під час стрічки: "Вибачте, кандидати на пост Президента України (прізвища, імена, по батькові) не з'явилися у студію для участі в теледебатах".

Аласанія також сказав, що проведення телемосту під час дебатів не є можливим. Провести його можуть лише під час неофіційної частини дебатів.

Пізніше Суспільне погодилося відповідати за ефір дебатів на НСК "Олімпійський", але мовник наголосив, що після завершення заходів "передвиборчої агітації" чекатиме кандидатів на національні теледебати.

Хто буде ведучим дебатів?

Дебати кандидатів у президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка на НСК "Олімпійський" модеруватимуть головна редакторка "Фактів ICTV", телеведуча Олена Фроляк та голова правління "Громадського радіо", журналіст Андрій Куликов.

Ведучою дебатів на Суспільному о 21:00 в прямому ефірі буде Мирослава Барчук.

Що відомо про журналістів читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: Шахраї продають квитки на дебати Порошенка та Зеленського

Що відповіли у ЦВК щодо дебатів?

Заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко вважає, що дебати на НСК "Олімпійський" можуть бути формою передвиборчої агітації, а не визначеними Законом "Про вибори Президента України" теледебатами.

Радченко вважає, що кандидати на пост голови держави мають на увазі форму агітації, яка врегульована статтею 58 закону про вибори президента щодо "проведення публічних дебатів, дискусій, прес-конференцій". За його словами, такі дебати мають оплачуватися з виборчих фондів кандидатів.

Можливо, обидва кандидати погано читали закон. Є передвиборні теледебати, 62-га стаття закону і постанова ЦВК стосується саме цього,
– додав заступник голови ЦВК.

Згодом в офіційній заяві ЦВК зазначили, що оскільки результати голосування у день виборів Президента України 31 березня 2019 року не є встановлені, проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог закону.

"Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація", – наголосили у ЦВК.

9 квітня на спільному брифінгу ЦВК І Суспільного глава Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук наголосила, що проведення офіційних дебатів має базуватися на 4 головних принципах:

– дебати має проводити незаангажована компанія, якою власне і є Суспільне;

– дебати мають бути вседоступними, тобто всі телерадіокомпанії мають мати доступ до сигналу трансляції дебатів;

– дебати мають мати чітку структуру: вступне слово, заключне слово, таймінг на питання та відповіді (це означає, що у рамках цього таймінгу кандидати мають зосередитися на тому, аби донести до виборця свою позицію);

– неприпустимість агітаційної символіки на дебатах, тобто у студії не має бути жодної символіки щодо того чи іншого кандидата, а людина веде ці дебати не є арбітром чи кимось іншим, а є модератором (він має відслідковувати, чи кожен з кандидатів дотримується структури дебатів).

Додамо, що, згідно з законом, існує три формати, у яких можуть пройти дебати: за участю експертів і представників ЗМІ, модерація між ними, або дебати в декілька турів. За відмову від участі у них обидвом кандидатам нічого не загрожує.

Що думає МВС про дебати кандидатів на "Олімпійському"?

Міністерство внутрішніх справ України готове забезпечити безпеку дебатів між лідерами президентської гонки Петром Порошенком і Володимиром Зеленським на стадіоні НСК "Олімпійський".

У мережі вже продають фейкові квитки на дебати: дивіться відео

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко написав у себе на Facebook-сторінці, що співробітники міністерства – Національна поліція, Національна гвардія, та ДСНС вже мають досвід роботи на стадоні.

Фінал Ліги Чемпіонів УЄФА у травні минулого року провели без проблем,
– написав Шевченко.

Читайте також: "Краще вже цирк": кумедна реакція соцмереж на дебати між Порошенком та Зеленським

Тож підрозділи МВС України готові забезпечити охорону публічного порядку і безпеки на "Олімпійському" під час президентських дебатів.

Зеленський з Порошенком здали аналізи на алкоголь і наркотики: що про це відомо?

На вимогу Зеленського здати аналізи на наркотичну і алкогольну залежність, у штабі Порошенка запропонували зробити це зранку 5 квітня у лабораторії НСК "Олімпійський".

Проте в Зеленського заявили, що він відмовляється здавати аналізи на "Олімпійському", бо нібито ніхто не знає про існування там лабораторії. Натомість кандидат у президенти запропонував чинному главі держави здати аналізи 5 квітня о 8:00 в лабораторії Eurolab – нібито незалежній лабораторії. Щоправда, президентом і засновником Eurolab є Андрій Пальчевський – друг Зеленського, який відкрито підтримує його.

О 8 ранку 5 квітня Зеленський таки здав аналізи в Eurolab, після чого не захотів спілкуватися з журналістами. Результати аналізу будуть за три дні.

Згодом Петро Порошенко знову здав аналізи на Олімпійському для VADA, а Зеленський відмовився зробити аналогічний вчинок. Результати аналізів чинного президента будуть відомі через 2-3 дні. Порошенко зазначив, що не вважає здачу аналізів приниженням.

Зеленський здав аналіз на вміст наркотиків та алкоголю в крові: дивіться відео

У Порошенка о 9 ранку взяли аналізи 4 різні лабораторії на НСК "Олімпійський". Перші результати не виявили жодних психотропних речовин, наступні – будуть за дві години, решта результатів можуть бути оприлюднені приблизно за два тижні.

Читайте також: Порошенко здав кров на вміст алкоголю та наркотиків: перші результати

Порошенко здав аналіз на наркотики та алкоголь: дивіться відео

Як Порошенко та Зеленський здавали аналізи: фото

До дебатів може долучитися Тимошенко: чому і навіщо?

Зеленський запропонував екс-кандидатці у президенти Юлії Тимошенко бути гарантом "чесних правил" майбутніх дебатів з Порошенком і дав добу на роздуми. Зеленський пропонує призначити окремого незалежного арбітра і ведучого для проведення дебатів для уникнення підкупів, провокацій та адміністративного тиску.

Юліє Тимошенко, Ви посіли третє місце в першому турі і не підтримали жодного з кандидатів. Чи зможете Ви стати гарантом чесних правил і рівних можливостей на дебатах? Чекаємо на відповідь протягом 24 годин,
– сказав Зеленський у відеозверненні.

Порошенко заявив, що така пропозиція Юлії Тимошенко є "виявом неповаги до її виборців".

Представники Тимошенко проігнорували таку пропозицію.

Дивіться відео, де Зеленський пропонує Тимошенко стати арбітром його дебатів з Порошенком:

Що відомо про сварку Порошенка і Зеленського в ефірі 1+1?

Шоумен Володимир Зеленський та чинний президент України Петро Порошенко посперечались у прямому ефірі одного із телеканалів через майбутні дебати.

Щоправда розмовляли обидва кандидати лише телефоном. Чинний гарант прийшов у студію 1+1 та запросив приєднатись шоумена, однак той натомість вийшов на телефонний зв'язок.

Порошенко зазначив, що приїхав до студії, аби запросити Зеленського на дебати. Однак від пропозиції відеозв’язку шоумен теж відмовився.

Я не маю шансу навіть вам показати це відео. Ніяк,
– пояснив він.

При цьому Зеленський пояснив свою відсутність тим, що перебував у Парижі.

Окрім того, Зеленський вкотре нагадав, що "із великою радістю" чекає Порошенка на дебатах саме 19 квітня на НСК "Олімпійський".

Розмова між обома кандидатами швидко переросла у суперечку. В результаті якої шоумен кинув слухавку.

Як Зеленський і Порошенко посперечалися у прямому ефірі: дивіться відео

На цю перепалку встигла відреагувати колишня кандидат у президети Юлія Тимошенко. Вона закликала політиків залишатися людьми та не оскверняти статус посади Президента.

Порошенко прийшов на дебати 14 квітня: що відомо?

У штабі Порошенка 12 квітня уточнили, що на стадіон чинний глава держави і кандидат у президенти прийде 14 квітня. Захід таки відбувся на НСК, щоправда, як і очікувалось, без Зеленського. Тому більш коректно дійство на "Олімпійському" називати прес-конференцією Порошенка, бо з дебатами там нічого спільного не було. Модерував її голова правління ГО "Громадське радіо", ведучий Андрій Куликов.

Порошенко годину очікував свого опонента на стадіоні, за цей час встиг відповісти на запитання журналістів, виступити перед людьми, що зібралися під НСК, і сфотографуватися із прихильниками.

Головне зі спітчу Петра Порошенка на "дебатах":

  • буде запрошувати Володимира Зеленського на дебати хоч кожного дня до початку другого туру виборів, бо "70% українців хочуть бачити дебати, і обов'язок кандидатів це виконанти" (до речі, вже запросив опонента на дебати 15 квітня о 22:30 в ефірі програми "Свобода слова");
  • заявив, що у п'ятницю, 12 квітня, вже звільнив скандального контррозвідника СБУ Сергія Семочка;
  • представив свою команду і розповів про кадрові зміни в разі переобрання. Зокрема, хоче запропонувати ліквідувати голів держадміністрацій. Замість мають бути префекти. Також зазначив, якщо його переоберуть, то у відставку точно не підуть два міністри – голова МЗС Павло Клімкін та очільник Міноборони Степан Полторак;
  • підстав для дострокового розпуску Верховної Ради немає.

Серед інших заяв гаранта – дебати мають відбутись очно; відмова "мірятися роликами", бо це віртуальна кампанія, а реальний інструмент – дебати.

Угода про дебати 19 квітня між Зеленським і Порошенком

Команди кандидатів у президенти Петра Порошенка та Володимира Зеленського уклали тристоронню угоду з НСК "Олімпійським" щодо проведення дебатів.
  • Це тристоронній договір про оренду стадіону на вечір 19 квітня.
  • Телебати на Суспільному мають відбутися о 20:00 до 21:00. І кандидати повинні прибути на телеканал о 19:30 для того, щоб провести жеребкування.
  • Саме тому команда Порошенка пропонує провести зустріч на стадіоні з 16:00 до 18:00, в Зеленського ж наполягають на більш пізньому часі.

Попри це у штабі Зеленського заявляють про незрозумілі дії з боку команди Порошенка.

Так, підписано таку угоду на 19 квітня. Єдине, що на стадіоні починають відбуватися не зовсім зрозумілі для нас речі. Було визначено, де стоїть сцена, почали її монтувати. Наші колеги поїхали, повернулися і почали монтувати сцену з іншого боку. Навіщо вони це роблять – незрозуміло,
– сказав Разумков.

Окремо спікер штабу Разумков зауважив, що у Зеленського очікують відповіді від Порошенка на пропозицію про квоти прибічників учасників дебатів, які зможуть бути на них присутніми:

"Йдеться про те, щоб, наприклад, було 30% прибічників нашого кандидата, 30% прибічників їхнього кандидата і 40% людей, які можуть не бути прибічниками одного або іншого кандидата. Це було б правильно, щоб не створювати "теплої ванни" жодному з кандидатів".

Кандидати затвердили час дебатів

Вже 17 квітня чинний глава держави і кандидат у президенти Петро Порошенко підтвердив свою готовність бути на дебатах на НСК "Олімпійському" 19 квітня о 19:00. Водночас, він звернувся до ЦВК із проханням внести зміни у положення про порядок проведення дебатів. Так, Порошенко хоче встигнути після заходу на стадіоні відвідати дебати на Суспільному. У ЦВК пообіцяли розглянути таку пропозицію у четвер, 18 квітня.

Також у штабі Зеленського пошири посилання на сайт, на якому можна зарезервувати собі місце на НСК "Олімпійський" в час дебатів. Згідно з даними із цього ресурсу, за два дні до дебатів на стадіоні вже заброньовані 12 тисяч місць.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що на "Олімпійський" прийти подивитися на дебати можуть 60 тисяч людей. З міркувань безпеки він запросив кандидатів штабів на спільну зустріч.

Через те, що на стадіон прийдуть люди із кардинально різними політичними поглядами, у штабі Порошенка запропонували розсадити прихильників чинного президента і Зеленського у різних секторах. Керівництво НСК теж підтримує таку пропозицію.

Якою є заявлена програма заходу на стадіоні?
(Згідно з інформацією на сайті, де можна зарезервувати місце)

Вхід на стадіон забезпечуватимуть з 16:00;

Від 17:00 на НСК триватиме "програма перед головною подією країни цієї весни";

О 19:00 повинні розпочатися дебати між кандидатами на пост Президента України.

Хто переміг на виборах президента у першому турі?Після підрахунку ЦВК 100% голосів першого туру виборів лідером президентської гонки є Володимир Зеленський, який набирає 30,24% голосів виборців, Петро Порошенко – 15,95%. За Юлію Тимошенко проголосували 13,40% виборців, за Юрія Бойка – 11,67%, за Анатолія Гриценка – 6,91%. Явка склала 62,8% виборців.