Власник серверів вважає, що наразі законодавство не дозволяє НАЗК зберігати декларації. Тому це нібито є перевищенням владних повноважень. Про це повідомляє "Українська правда".

Важливо Законопроєкти не допоможуть, – у НАЗК сказали, як боротися із рішенням КСУ

Саме тому "Алтаюр" вимагає визнати дії НАЗК протиправними і зобов’язати Агентство не зберігати декларації.

Національне агентство з питань запобігання корупції позов компанії ще не коментувало. Водночас голова НАЗК Олександр Новіков розповів, що дружина власника "Алтаюру" Андрія Мартиненка працює у Конституційному Суді.

Дружина власника "Алтаюру" і КСУ

За словами очільника НАЗК, про це в агентстві дізнались вже після рішення Конституційного Суду.

Після рішення Конституційного Суду про що ми дізнались – дружина власника ТОВ "Алтаюр" працює в КСУ. Якимось консультантом,
– сказав Новіков.

За його словами, останнє рішення КСУ про закриття публічного доступу до декларацій посадовців може бути пов'язане і з цим.

Новіков пояснив, що наразі на сервери компанії Вищий антикорупційний суд наклав арешт, крім того Апеляційна палата визнала цю ухвалу законною. Цими рішеннями сервери, фактично, захищені від будь-якого впливу.

Читайте також КСУ – це лише вершина айсберга: експерт застеріг про інші проблеми

Це значить, що ніхто не може розпоряджатися і нічого робити з цими серверами. У разі, якщо рішення ВАКСу буде скасоване, дійсно може бути загроза для реєстру декларацій,
– підкрелив очільник НАЗК.

НАЗК подасть до суду на "Алтаюр"

З 2017 року НАЗК орендувало в "Алтаюру" сервери для реєстру. На початку 2020 року Агентство запідозрило завищенні ціни оренди. Після цього договір з "Алтаюром" не був продовжений, Національне антикорупційне бюро почало розслідування, а сервери згодом арештували.

Водночас в "Алтаюрі" завищення ціни заперечують і заявляють, що після відмови продовжити договір їм незаконно не повернули обладнання, яке на той момент ще не було арештоване.