Редакція 24 каналу зібрала цікаві факти про радіо, які ви могли не знати.

Читайте також Телебачення зсередини: журналісти 24 каналу показали процес створення новин

Цікаві та маловідомі факти про радіо

  • Як радіо врятувало Ейфелеву вежу

Мешканці Парижа не злюбили Ейфелеву вежу, її планували демонтувати через 20 років. Але завдяки стаціонарній радіостанції, яку там встановили, символ Франції було врятовано.

  • Мешканці США та напади інопланетян

Радіопостановка "Війна світів", яку транслювали в кінці 30-х років, неабияк налякала мешканців США. Люди подумали, що по радіо транслюються реальні новини про напад інопланетян! Американці були настільки налякані, що почали дзвонити в служби порятунку, а це призвело до перевантаження​ телефонних ліній.

  • Хакери та радіо

Завдяки радіо з'явилося слово "хакер" – так називали зломників секретних паролів на радіостанціях.

  • Чи говорять бактерії за допомогою радіохвилі?

У 2009 році лауреат Нобелівської премії з математики Люк Монтаньє заявив, що бактерії можуть використовувати радіохвилі для спілкування один з одним. Інші вчені говорять, що це цілком можливо, хоча підтверджених фактів немає.

радіо
Радіо відігравало важливу роль в Другій світовій війні / Фото pexels

  • Початок українського радіо

Щодо українського радіо, то воно розпочало мовлення у 1924 році. О 19:00 16 листопада в Харкові через малопотужний передавач вийшла в ефір перша вітчизняна радіопередача. Перші слова українського радіо почули 70 радіоаматорів. Саме у цей день відзначають свято працівники радіо, телебачення та зв'язку.

  • Друга світова та радіо

Важливу роль в роки Другої світової війни відігравало Українське радіо. Воно жодного разу не припиняло свою роботу і звідти велися регулярні передачі українською.

У 1941 році бандурист Українського радіо Андрій Бобир служив у авіації. Бандуру він взяв із собою та перевозив у крилі літака. По закінченню війни саме на цьому інструменті Бобир виконав музичний позивний Українського радіо – "Реве та стогне Дніпр широкий".

Станом на 1945 рік обсяг українського республіканського мовлення становив 10 годин на добу.

  • Гімн України транслювали на радіо раніше, ніж його офіційно затвердили

Українське радіо почало транслювати "Ще не вмерла України і слава, і воля…" майже за пів року до того, як Верховна Рада офіційно затвердила цю пісню державним гімном України.

Що означає День радіо та телебачення?


Професійне свято фахівців зв'язку, які забезпечують роботу телефонних і інтернет мереж. Його відзначають 16 листопада, адже саме в цей день, у 1924 році, в Харкові почала працювати перша україномовна радіостанція.