Як в Україні святкували День захисника, читайте у матеріалі 24 каналу.

Дізнайтеся більше 14 жовтня – вихідний: що потрібно знати про День захисника України

Що відбувалося у Києві

У столиці заплановані 12 масових заходів присвячених Дню захисника України. Через це у центрі міста частково перекрили рух транспорту.

О 14:00 біля пам'ятника Тарасові Шевченку стартував традиційний мaрш прaвих cил "Марш УПA – 2020".

Організаторами заходу є "Нaцioнaльний кopпyc", "Свoбода" та "Пpaвий сeктор", а також низка вeтеранських та пaтріотичних oрганізацій. Учасники акції планують дійти до Офісу Президента, де хочуть висунути свої вимоги чинній владі.

Дивіться відео з маршу в Києві:

Діставшись до Майдану Незалежності, учасники акції запалили фаєри. Люди вигукували: "Україна – понад все", "Слава нації!".

Біля Офісу президента люди висловили низку вимог. До них вийшов співробітник, якому вони й передали їх у друкованій формі.

На Михайлівській площі збиралися учасники велопробігу до Дня захисника. Вони проїхали по Києву до музею історії України у Другій світовій війні.


У Києві збираються учасники велопробігу / Фото Vesti

Як святкували в інших містах України

Вінниця

У Вінниці день захисника святкували на Європейські площі. Мешканці поклали квіти до Вічного вогню, пам’ятного знаку Небесної Сотні та загиблим Героям АТО/ООС. Учасники бойових дій на Сході країни отримали грошову винагороду з нагоди свята.

У Вінниці святкують День захисника України / Фото Вінницька ОДА

Запоріжжя

У Запоріжжі через карантинні обмеження участь у святкування Дня захисника взяла обмежена кількість людей. Представники ветеранських організацій та місцева влада поклали квіти на Алеї Бойової Слави.

У Запоріжжі через коронавірус День захисника святкувала обмежена кількість людей / Фото Запорізька міська рада

Одеса

Одесити поклали квіти до Меморіального каменя на честь воїнів, які віддали своє життя за незалежність і цілісність України. У церемонії взяли участь військовослужбовці, представники органів влади, громадськість. Після того в пам'ять про загиблих українських захисників провели молебень. Виступив святковий оркестр.

Святкування Дня захисника України в Одесі / Фото "Думская"

Львів

У Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять героїв, які загинули за незалежність нашої країни. Духовенство проголосило екуменічну молитву на Марсовому полі. Владика Степан (Сус) проголосив промову.

Ми є на місці, де спочивають Герої, про яких ми знаємо не з книжок, не з історії України. Це наші сусіди, це ті, кого ми називали й називаємо просто словом "брате",
– сказав владика.


У Львові відзначають День захисника України / Фото Львівська міська рада


Львів'яни на Личаківському кладовищі / Фото Львівська міська рада


Духовенство проголосило екуменічну молитву на Марсовому полі / Фото Львівська міська рада

Пізніше на меморіалі героїв Небесної Сотні ветерани УПА та варта Національної академії сухопутних військ підняли національний прапор. Все це відбувалося під супровід святкового оркестру.

Харків

Зранку 14 жовтня у Харкові ветерани АТО та ООС, рідні загиблих воїнів та військовослужбовці поклали квіти біля біля пам'ятника Захисників України. Вони вшанували хвилиною тиші загиблих. Після того там розпочалася святкова церемонія.

Святкування Дня захисника України у Харкові / Фото телеграм-канал "ХС | Харьков", Харківська міська рада

Полтава

У Полтаві до Дня захисника відкрили Стіну пам'яті полеглих за Україну у музеї важкої бомбардувальної авіації. На ній є фотографії та історії майже 4 тисяч воїнів, які загинули на Донбасі. Понад 150 із них – жителі Полтавщини, повідомляє "Суспільне Полтава".

Довжина стіни – 76 метрів. Її встановили за гроші благодійників.

У Полтаві відкрили Стіну пам'яті полегли за Україні / Фото "Новини Полтавщини"

Що відомо про День захисника України?


Його відзначають 14 жовтня. Цього дня є ще два свята – День козацтва і свято Покрови Пресвятої Богородиці. Святкувати День захисника почали у 2014 році. Тоді п'ятий президент Петро Порошенко підписав відповідний указ. У 2015 році цей день став офіційним державним святом та вихідним.