Про це в інтерв’ю ТСН розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Зазначимо, що 3 січня суд відмовив у задоволенні позову Міхеїла Саакашвілі про надання йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту. Політик подавав апеляцію на це рішення, проте воно залишилося в силі.

Читайте також: Саакашвілі не зможуть видворити з України: адвокат пояснив, чому

Якщо суд визнає, що він не має права на політичний притулок в Україні, виникне декілька можливостей для нього. Перша – добровільне повернення в будь-яку з обраних ним країн, наприклад, у Нідерланди, де проживає його сім’я,
– сказав Луценко.

Він зазначив, що у Нідерландах підтвердили готовність прийняти Саакашвілі за процедурою возз’єднання сімей.

"Друга можливість – добровільна або примусова депортація в одну з обраних ним країн, або в країну, з якої він нелегально перетнув український кордон – тобто Польща. А також екстрадиція на вимогу генеральної прокуратури Грузії", – пояснив генпрокурор.

Луценко також розповів про зустріч із керівництвом прокуратури Грузії, яке підтвердило бажання отримати Саакашвілі за екстрадицією. Глава ГПУ зазначив, що для цього потрібно пройти ще кілька довгих судових процедур, але "ми йдемо цим шляхом, бо Україна підписала відповідне міжнародне зобов’язання, в тому числі перед Грузією"

Читайте також: У чому справжня загроза Саакашвілі для влади: думка експерта

Гаразд, я скажу це. Для мене було б найважчим останнє рішення. Бо екстрадиція Саакашвілі до Грузії стовідсотково означає його ув’язнення. Я вам чесно сказав, я б дуже не хотів відправляти його у грузинську в’язницю,
– запевнив Луценко.

Міхеїл Саакашвілі — грузинський та український державний і політичний діяч, політик, президент Грузії з 2004 по 2007 рік і з 2008 по 2013 рік. У 2015 році отримав громадянство України. До 2016 року був головою Одеської облдержадміністрації. 26 липня 2017 року позбавлений громадянства України "через недостовірні дані, наведені при його отриманні". За іншими даними, причиною позбавлення українського громадянства став конфлікт Саакашвілі з Президентом України Петром Порошенком.