4 серпня в Конституційний суд України звернулись 47 народних депутатів, серед яких члени ОПЗЖ Григорій Мамка та Олег Волошин, з проханням визнати статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення неконституційною, повідомляє 24 канал. Таким чином, нардепи намагаються скасувати статтю.

Читайте також Труханова судитимуть за те, що не вказав майно дружини в декларації

Своє подання вони обґрунтували тим, що стаття 368-5 Кримінального кодексу суперечить правам людини й громадянина наведеним у Конституції України. Серед них: право на невтручання в особисте і сімейне життя. У своїй заяві вони згадали про рішення КСУ від 26 лютого 2019 року. Тоді судді визнали статтю 368-2 КК незаконною.

Про що йдеться у статті 368-5 Кримінального кодексу?

Ця стаття забороняє чиновникам отримувати активи, вартість яких на 6500 неоподаткованих мінімумів перевищує їхні законні доходи.

В клопотанні нардепи також зазначили, що наведене в статті Кримінального кодексу формулювання "перевищення законних доходів" не має сталого значення. Стаття про незаконне збагачення також не дає пояснення за який період треба враховувати "законні доходи".

Заявники посилаються й на презумпцію невинуватості, за якою кожна людина вважається невинуватою поки суд не доведе зворотного. За їх словами, стаття 368-2 КК зобов'язує доводити свою невинуватість, а тому вона суперечить вищезазначеному принципу і є неконституційною.