Причиною публікації такого листа стали останні події навколо САП в Україні. Про це заявила депутатка Європарламенту Віола фон Крамон у розмові з НВ.

Важливо Конкурс на нового голову САП: на першому засіданні комісії не змогли ухвалити жодного рішення

Про що мовилося у листі депутатів Європарламенту

На думку Віоли фон Крамон, весь процес навколо САП був непрозорим, а члени комісії не відповідають критеріям.

Ми, кілька депутатів Європарламенту, які працюють з українськими питаннями, публічно висловили свою критику в соціальних мережах. Пан Арахамія, зі свого боку, заявив, що він відповідає лише на листи. Відповідно, ми вирішили змінити формат спілкування і опублікували відкритий лист на його ім'я,
– пояснила депутатка Європарламенту.

Однак Арахамія так і не відповів на лист. Втім, як сказала Крамон, Європейський парламент відкритий і завжди готовий прийняти депутатів, яких обирає народ України.

Вона додала, що депутати Європарламенту обрали формат відкритого листа, тому що українська громадськість повинна усвідомлювати, що у неї є багато надійних друзів у Європі. За словами Віоли фон Крамон, відповідальність надійного друга полягає у тому, щоб ініціювати чесні дискусії й не тільки вказувати на досягнення уряду, а й конструктивно критикувати.

Скандал довкола САП: головне

  • Рада схвалила постанову про визначення представників парламенту до комісії, яка займатиметься проведенням конкурсу на заміщення адміністративних посад у САП.
  • У Європарламенті наголошували, що призначення сумнівних кандидатів до комісії становить ризик для фінансової підтримки, яку Україні надають МВФ і Європейський Союз.
  • Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги ЄС.
  • Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом зупинення безвізу з боку Євросоюзу.