Вже із підписом президента закон повернувся до Верховної Ради, про це мовиться на її офіційному сайті.

Актуально: Зняття недоторканності: що це означає

Народні обранці більшістю голосів підтримали зняття депутатської недоторканності у другому читанні та в цілому. За зняття недоторканності віддали свій голос 373 депутати, проти – 0, 28 депутатів участь у голосуванні не брали, утримались від голосування – 3.

Як депутати голосували за зняття депутатської недоторканності по фракціях:

"Слуга народу" – 252;
"Опозиційна платформа – за життя" – 0;
ВО "Батьківщина" – 23;
"Європейська Солідарність" – 24;
"Голос" – 19;
Група "За майбутнє" – 22;
Позафракційні – 33

З нагоди голосування за скасування недоторканності до Ради прийшов президент Володимир Зеленський.

В Україні вже давно існує двигун політичного життя: депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім забувають про це. А далі – знову по колу. Проте цьому механізму пора відправитися на звалище історії,
– заявив гарант перед історичним голосуванням нардепів.

Він наголосив: згідно з новими конституційними змінами, депутати не нестимуть відповідальність за політичні рішення, за голосування чи будь-які публічні виступи. Йдеться лише про кримінальну відповідальність нардепів.

Закон про зняття недоторканності з депутатів набере чинності з 1 січня 2020 року.


Як за зняття недоторканності голосували депутати

Скористатися правом монобільшості у випадку скасування недоторканності нардепи від "Слуги народу" не могли. Їх кількість у парламенті становить 254 мандати, проте законопроєкт мав отримати конституційну більшість у щонайменше 300 голосів у другому читанні.

До речі, у першому читанні за законопроєкт проголосували 363 депутати. Воно відбулося у перший день роботи нового парламенту 9 скликання – 29 серпня. Тоді за скасування імунітету проголосували майже усі депутатські фракції, група "За майбутнє" та усі позафракційні депутати.

Цікаво! Законопроєкт про зняття депутатської недоторканності ще до Ради 8 скликання вніс п’ятий український президент Петро Порошенко. Трапилося це 17 жовтня 2017 року. Порошенко тоді запропонував, щоб зміни набули чинності у 2020 році. 20 червня 2018 року Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт Порошенка. Саме за нього тепер проголосувала вже нова Рада.

Що таке депутатська недоторканність?Недоторканність – це юридична гарантія правового статусу окремих категорій осіб, зокрема і депутатів, що полягає в захисті від примусу, який міг би бути застосований за звичайних обставин.

Недоторканність може розрізнятися за тим захистом, який вона надає своїм носіям, часом дії, силою, підставою виникнення тощо.

В Україні депутатська недоторканність, фактично, є необмеженою, а самих парламентарів без погодження Ради не можна затримувати навіть на місці злочину.

Які суперечки виникали між депутатами щодо питання про зняття недоторканності: Зняття недоторканності з нардепів: головні суперечки

Більше не буде "касти недоторканних", – Зеленський

Глава держави, у передвиборчій програмі якого скасування депутатської недоторканності було одним із основних пунктів, прокоментував голосування депутатів. Сьогодні нардкпи зробити те, що "вважалось неможвилим 20 років", про це Володимир Зеленський написав на своїй сторінці у Facebook.

Вступаючи на посаду президента, я говорив: наша національна ідея – об’єднавшись, зробити неможливе. Сьогодні ми отримали підтвердження цього. 373 голоси за те, що вважалося неможливим понад 20 років – скасування депутатської недоторканності,
– наголосив він.

Водночас президент подякував фракції "Слуга народу" та іншим, які "виконали обіцяне своїм виборцями".

"Ми отримали парламент, у якому депутати не ховатимуться від закону, і суспільство, в якому відтепер не буде "касти недоторканних". Але це лише початок. Ми будуємо нову Україну, не перемикайтеся!" – додав глава держави.

Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність: дивіться відео