Про це пише The New York Times.

Читайте також: Чому Дерипасці зараз погано: думка експерта

В останні місяці фірми Дерипаски досягли декількох відтермінувань санкцій, які стосуються холдингу олігарха En+ і "Русалу", контрольованої цим холдингом алюмінієвої компанії. Наразі ж є ознаки того, що компанії Дерипаски можуть повністю вислизнути з-під санкцій, йдеться у статті.

Міністр фінансів США Стівен Мнучін дав зрозуміти, що готовий розглянути план, згідно з яким Дерипаска зменшить свою частку в компаніях в обмін на скасування санкцій. Окрім того, команда російського товстосума також "готує зухвалу кампанію за скасування особистих санкцій щодо нього самого", зазначає видання.

Так, британський емісар компаній Дерипаски – лорд Грегорі Баркер, протеже колишнього британського прем'єра Девіда Камерона – минулого року був призначений на посаду голови ради директорів En+. До роботи над зняттям персональних санкцій проти російського олігарха залучені також лобісти, юридичні фірми, фахівці зі зв'язків з громадськістю, один екс-сенатор США і один колишній співробітник виборчого штабу Трампа, який має зв'язки в Мінфіні США та Білому домі,
– перераховує NYT.

Команда Дерипаски навіть зверталася до послів низки країн у Вашингтоні, умовляючи їх писати листи проти санкцій, продовжують журналісти.

Головним аргументом лобістської кампанії стала теза про те, що якщо економічні заходи США проти En + і "Русалу" наберуть чинності, це вплине на глобальні ринки металів, завдасть шкоди американським виробникам і потенційно зіграє на руку Китаю.

Згідно з "планом Баркера", Дерипаска продасть свій пакет власника в EN+, щоб залишити у своїх руках менше ніж 50% акцій, а також відсторониться від управління En+ і "Русалом". Але все залежить від того, чи вдасться упевнитися, що російський олігарх, який десятиліттями будував глобальну імперію, дійсно відмовляється від контролю, пояснює газета.

Читайте також: США заморозили активи російського олігарха Дерипаски, – ЗМІ

Нагадаємо, 6 квітня США ввели персональні санкції проти олігархів, наближених до президента Росії Володимира Путіна. У переліку опинилось 38 російських багатіїв. Найбільше з російських товстосумів постраждав Олег Дерипаска, адже вплив санкцій суттєво відчули його холдинг En+, US Rusal і ще 6 пов'язаних з олігархом компаній.