Про це говорив керівник Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Роман Лещенко в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" 17 жовтня, пише 24 канал.

  • За його словами, станом на 16 жовтня понад 300 кримінальних проваджень про незаконну приватизацію земель передані правоохоронним органам.

Нагадаємо Зеленський підписав указ про передачу землі в комунальну власність

"Точно можу сказати на всю країну: понад 5 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення державної форми власності виведені у приватну власність через механізми так званої безоплатної приватизації", – заявив Лещенко.

Зараз, як каже очільник Держгеокадастру, служба формує електронний реєстр, оцифровує документи, а у 2021 році оприлюднить інформацію про всіх.

Ми покажемо усіх – реєстрацію, коли отримали посадовці, на кого оформлювали, на кого з членів своєї родини, покажемо 5-місячних дітей, на яких оформляли, їхніх кумів-братів-сестер,
– запевнив Лещенко.

Найголовніше ж те, що публічними стануть "сітки сформованих латифундій у приватній власності" – по сотні тисяч гектарів землі на території України.

  • А також і приватизовані ділянки, де "за дивним збігом обставин" виявилися нафтогазові родовища, поклади літію чи бурштину.

Роман Лещенко запевнив: масиви документів уже сформовані. Для прикладу, на Вінниччині з 2014 року вивели понад 80 тисяч гектарів у приватні руки п'яти сімей, пов'язаних між собою.

Додамо, що за даними Світового банку, ще 8 мільйонів гектарів сільськогосподарської землі в Україні перебувають "у тіні", через що держава недоотримує мільярди гривень податків.

Дивіться сюжет 24 каналу: відео

Земля
Що треба знати про ринок землі в Україні / Інфографіка 24 каналу